FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BORRELL NAJAVIO UBRZANI POSTUPAK POTVRĐIVANJA KOMISIJE

BRUXELLES,4. studenoga(Hina) - Predsjednik Europskog parlamenta JosepBorrell izrazio je u četvrtak zadovoljstvo činjenicom da je imenovanipredsjednik Europske komisije uspio predstaviti obnovljenu ekipu, tenajavio ubrzani postupak potvrđivanja u Parlamentu.
BRUXELLES,4. studenoga(Hina) - Predsjednik Europskog parlamenta Josep Borrell izrazio je u četvrtak zadovoljstvo činjenicom da je imenovani predsjednik Europske komisije uspio predstaviti obnovljenu ekipu, te najavio ubrzani postupak potvrđivanja u Parlamentu.

"Zadovoljan sam što je predsjednik (Jose Manuel Durao) Barroso u mogućnosti da nam predstavi novu Komisiju", rekao je Borrell.

Istaknuo je da je vrlo važno da se nova Komisija predstavi u Europskom parlamentu te najavio da je za petak sazvao konferenciju predsjednika zastupničkih klubova na kojoj će Jose Manuel Barroso predstaviti svoju obnovljenu ekipu.

Na toj konferenciji utvrdit će se modaliteti i datumi saslušanja novih povjerenika, rekao je Borrell.

Barroso je objavio u četvrtak navečer, nedugo nakon što je summit EU-a počeo s radom, sastav nove Komisije, koja je u odnosu na prvotni prijedlog doživjela tri promjene.

U novoj Komisiji su dva nova imena - Latvijac Andris Piebalgs i Talijan Franco Frattini, dok je mađarski povjerenik Laszlo Kovacs promijenio resor, umjesto energetike dobio je oporezivanje i carinsku uniju.

Prošli je tjedan Barroso zatražio odgodu glasovanja o novoj Komisiji, koja je dužnost trebala preuzeti 1. studenoga, budući da nije mogao dobiti potrebnu većinu u Parlamentu, zbog nekoliko kandidata koji nisu ostavili dobar dojam prilikom parlamentarnih saslušanja. Najsporniji Talijan Rocco Buttiglione sam je podnio ostavku, dok je latvijsku kandidatkinju Ingridu Udre smijenila njezina vlada i imenovala Piebalgsa. Laszlo Kovacs, Nizozemka Neelie Kroes i Dankinja Mariann Fischer Boel također su doživjeli oštre kritike Parlamenta, što zbog nekompetentnosti, što zbog sukoba interesa. Međutim, Barroso ih je odlučio zadržati u svojoj ekipi s tim da je Kovacsu promijenio resor.

Novi povjerenici moraju proći isti postupak saslušanja pred Parlamentom, koji zatim glasuje o Komisiji, koju može potvrditi ili odbiti, ali ne može glasovati pojedinačno protiv pojedinih povjerenika. Moguće da će se Parlament izjašnjavati o novoj Komisiji već na prvoj plenarnoj sjednici polovicom ovoga mjeseca.

Nakon toga preostaje još potvrda Vijeća Europske unije i Komisija može preuzeti dužnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙