FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: IZVJEŠĆE CARLE DEL PONTE I BARROSOVA IZJAVA O HRVATSKOJ

ZAGREB, 19. studenog 2004. (Hina) - Jose Manuel Barroso je u četvrtakna prvoj tiskovnoj konferenciji nakon izglasavanja povjerenja njegovojKomisiji rekao za Hrvatsku "vrlo znakovitu rečenicu" kako se nada daće Hrvatska postati članicom Unije za vrijeme njegova mandata,izvješćuje postaja Deutsche Welle no dodaje kako se u sljedećihnekoliko dana još puno toga može dogoditi u korist ili protivBarrosove izjave.
ZAGREB, 19. studenog 2004. (Hina) - Jose Manuel Barroso je u četvrtak na prvoj tiskovnoj konferenciji nakon izglasavanja povjerenja njegovoj Komisiji rekao za Hrvatsku "vrlo znakovitu rečenicu" kako se nada da će Hrvatska postati članicom Unije za vrijeme njegova mandata, izvješćuje postaja Deutsche Welle no dodaje kako se u sljedećih nekoliko dana još puno toga može dogoditi u korist ili protiv Barrosove izjave.

"Znate da imamo pozitivno mišljenje o Hrvatskoj, i nadam se da će Hrvatska postati punopravna članica Europske unije ako je ikako moguće još tijekom mandata ove komisije", izjavio je Barroso, prenosi postaja i tumači kako to znači da bi se Hrvatska mogla nadati članstvu najkasnije do 2009. godine kada završava Barrosov petogodišnji mandat.

Hrvatska jučer nije bila na dnevnom redu, ali je znakovito da Barroso daje ovakvu izjavu točno mjesec dana prije nego što bi Hrvatska od Europskog vijeća trebala dobiti datum o početku pregovora kojem se Hrvatska uvelike nada, ocjenjuje postaja i navodi da je, nakon što je ovoga tjedna i njemački kancelar Schroeder izjavio da će Europska Unija u prosincu odlučiti da pregovori s Hrvatskom započnu u ožujku iduće godine, mnogima možda bilo lakše, posebice ako se uzme u obzir da je njemački kancelar je u tom kontekstu naveo da očekuje početak pregovora s Hrvatskom o članstvu u Uniji bez dodatnih uvjeta.

"No koliko će se brzo ostvariti preduvjet Barrosove vizije, a to je određivanje datuma za početak pregovora Hrvatske s EU o članstvu, to ovisi prije svega od toga hoće li Hrvatskoj poći za rukom uhićenje odbjeglog generala Gotovine", nastavlja postaja i napominje da Europska unija zadnjih nekoliko dana dodatno pritišće Zagreb. "Upitno je hoće li 25 zemalja članica odrediti datum za početak pregovora ukoliko glavna tužiteljica UN-ovog tribunala Carla del Ponte 23. studenog pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda preda negativno izvješće o suradnji Hrvatske s haaškim sudom", prenosi DW riječi nizozemskog ministra za Europu Atze Nicolaia.

Nepotpuna suradnja time postaje glavna prepreka određivanja datuma za početak pregovora, smatra postaja i dodaje da je i češki veleposlanik pri EU-u Jan Kohut izjavio novinarima u Bruxellesu da sve članice Unije vrlo ozbiljno uzimaju pitanje hrvatske suradnje s Haaškim sudom. "Ostaje dakle još nekoliko dana u kojima se može još mnogo toga dogoditi u korist ili protiv Barrosove vizije da Hrvatska postane članicom Europske unije još za vrijeme mandata nove Europske komisije", napominje se u prilogu postaje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙