FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neizvjesnost rada na Tržnici Črnomerec

ZAGREB, 19. studenog 2004. (Hina) - Obrtnici i poduzetnici koji imajuštandove na Tržnici Črnomerec, sukladno tumačenju Državnoginspektorata, za obavljanje djelatnosti moraju imati rješenje oispunjavanju minimalnih tehničkih standarda, a problemi s izdavanjem,odnosno neizdavanjem tih dokumenata izazvali su sredinom ovog tjednanezadovoljstvo obrtnika i poduzetnika koji rade na Tržnici.
ZAGREB, 19. studenog 2004. (Hina) - Obrtnici i poduzetnici koji imaju štandove na Tržnici Črnomerec, sukladno tumačenju Državnog inspektorata, za obavljanje djelatnosti moraju imati rješenje o ispunjavanju minimalnih tehničkih standarda, a problemi s izdavanjem, odnosno neizdavanjem tih dokumenata izazvali su sredinom ovog tjedna nezadovoljstvo obrtnika i poduzetnika koji rade na Tržnici.

Rješenja izdaje gradski Ured za gospodarstvo, u kojem tvrde da obavljaju očevide i donose rješenja da su minimalni tehnički uvjeti ispunjeni.

No, vlasnici štandova tvrde pak da im je, nakon mjesec dana izdavanja tijekom kojih je njih oko 80 posto dobilo rješenja, u gradskom uredu sredinom ovog tjedna rečeno da više ne mogu dobiti rješenja.

Problemi su intenzivirani oko 10. listopada, kada je počela pojačana kontrola inspektora koji su tražili minimalne tehničke uvjete za štandove. Tržnica radi od 1995. i nitko do tada nije postavljao to pitanje, kaže Slava Vrhovski, predsjednica Sindikata trgovaca na klupi u osnivanju. Kako naglašava, rješenjima inspekcije donosile su se odluke o trenutnom zatvaranju štandova, uz mogućnost žalbe, ali ne i odgode.

Angažmanom Hrvatske obrtničke komore i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, kaže Vrhovski, stvari su se pomaknule s mrtve točke i počela su se izdavati rješenja, no sredinom tjedna su dobili informaciju o prekidu. To je izazvalo nezadovoljstvo 274 obrtnika i poduzetnika, koji na Tržnici Črnomerac imaju štandove na kojima radi oko 600 osoba.

Iz Državnog inspektorata na upit su pojasnili kako je riječ o redovnim nadzorima te da je u inspekcijskim nadzorima utvrđeno da veći dio nadziranih trgovaca nema rješenje o minimalnim tehničkim uvjetima. Inspektorat ističe da prostor na Črnomercu nije tržnica jer površina nije u vlasništvu mjesne samouprave, a njegov vlasnik Ciglana Zagreb nema koncesiju za tržnicu. Zbog toga su trgovci koji tamo prodaju dužni ishoditi rješenje o ispunjavanju minimalnih tehničkih uvjeta, pojasnili su iz Inspektorata.

Obrtnici i poduzetnici spekuliraju da je cijela situacija vezana uz zemljište na kojemu se nalazi Tržnica Črnomerec u vlasništvu Ciglane Zagreb, odnosno uz njegovu moguću prodaju.

"Ciglane ne prodaju niti namjeravaju prodati to zemljište", ističe pak članica Uprave i glasnogovornica Ciglana Zagreb Ivanka Medven.

Tržnica se nalazi na površini od 15 tisuća četvornih metara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙