FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat trgovine: nagrada Pevecu za poduzetnika godine "ide u krive ruke"

ZAGREB, 18. studenog 2004. (Hina) - Sindikat trgovine Hrvatske uputioje danas pismo predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću, kaopokrovitelju sutrašnjeg službenog proglašenja poduzetnika godine kojeorganizira Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika (CROMA), u kojemtvrdi da nagrada za poduzetnika godine Zdravku Pevecu "ide u kriveruke".
ZAGREB, 18. studenog 2004. (Hina) - Sindikat trgovine Hrvatske uputio je danas pismo predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću, kao pokrovitelju sutrašnjeg službenog proglašenja poduzetnika godine koje organizira Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika (CROMA), u kojem tvrdi da nagrada za poduzetnika godine Zdravku Pevecu "ide u krive ruke".

Najbolji poduzetnik može biti samo onaj tko poštuje zakone ove države, uključujući i prava radnika, a to Pevec zasigurno nije, ističe se u pismu.

Sindikat tvrdi da Pevec od ožujka sustavno onemogućava sindikalno organiziranje u svojoj tvrtki "Pevec" d.o.o.

Sindikalnog povjerenika dočekao je sa zaštitarima i zabranio mu ulazak u ured, premjestio ga je s poslova VSS-a na poslove KV prodavača kao opomenu svim radnicima što ih čeka ako se učlane u sindikat, otkazao mu ugovor o radu, a kad se sindikat usprotivio tome, tužio je i sindikat, navodi se u pismu.

Pevec se oglušio i na intervenciju državne tajnice za rad Vere Babić da mora primiti sindikalne predstavnike.

Inspekcijskim nadzorom ustanovljen je niz nezakonitosti u poslovanju (rad na određeno vrijeme protivno zakonu, ne vodi se evidencija radnog vremena, ne uručuje radnicima obračunske liste, rad nedjeljom se ne obračunava niti plaća radnicima, uskraćuje pravo na tjedni odmor).

Osim toga, Pevec uzima poticajna sredstva od Zavoda za zapošljavanje za radnike na Jankomiru, a zatim ih premješta na Žitnjak, a radnicima na Žitnjaku daje otkaze, te i na taj način oštećuje hrvatsku državu, tvrdi sindikat.

Svi zaposleni u "Pevecu" rade prekovremeno najmanje jedan sat dnevno, pa na godišnjoj razini za 1.019 zaposlenika ispada da se može zaposliti još 25 radnika.

Sindikat će Peveca i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva prijaviti Međunarodnoj organizaciji rada zbog kršenja Konvencije 87. o pravu radnika na sindikalno organiziranje, napominje se u pismu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙