FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRVATI U SCG BILI BI ZADOVOLJNI PRAVIMA SRBA U HRVATSKOJ

BEOGRAD,18. studenoga(Hina) - Hrvati u Srbiji bili bi zadovoljni kad biostvarili prava kakva imaju Srbi u pojedinim općinama u Hrvatskoj,posebno u Vukovaru i okolini, gdje imaju pravo na svoje osnovne školei gimnaziju, izjavio je predsjednik Demokratskog saveza HrvataVojvodine Petar Kuntić.
BEOGRAD,18. studenoga(Hina) - Hrvati u Srbiji bili bi zadovoljni kad bi ostvarili prava kakva imaju Srbi u pojedinim općinama u Hrvatskoj, posebno u Vukovaru i okolini, gdje imaju pravo na svoje osnovne škole i gimnaziju, izjavio je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine Petar Kuntić.

"Zbog činjenice da su Srbija i naša matična država bile u ratu, mi smo posljednjih godina u specifičnom položaju, čak i u odnosu na manjine koje su brojčano manje od nas. Školovanje na hrvatskom jeziku i pismu još je tabu tema, a dvojezični natpisi su samo odredba na papiru", kazao je Kuntić za "Večernje novosti" od četvrtka.

Pokrajinski tajnik za obrazovanje i kulturu Zoltan Bunjik izjavio je za isti list da je vojvođanska administracija učinila sve što je u njenoj nadležnosti, uz konzultacije s Nacionalnim savjetom Hrvata, te je uvedena nastava na hrvatskom jeziku u osnovne škole. Kad je o gimnaziji riječ, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i kulturu podržao bi njeno otvaranje, ali je taj zahtjev nerealan, s obzirom na mali broj učenika, kazao je Bunjik.

List tvrdi da su, kad je o medijima riječ, Hrvati u Srbiji "u velikoj prednosti u odnosu na Srbe u Hrvatskoj". "Za vrijeme mandata Nenada Čanka u Skupštini AP Vojvodine, Hrvati su dobili list 'Hrvatska riječ', koju financira Skupština. Na TV Subotica hrvatska manjina ima dvosatnu emisiju. Gostujući na HRT, direktor RTS-a Aleksandar Tijanić obećao je da će se ovih dana polusatna emisija 'Divani' na hrvatskom jeziku početi prikazivati na državnoj televiziji, točnije na TV Novi Sad. Srbi, pak, mogu računati najviše na desetak minuta na HRT-u, a ponekad ni toliko, u okviru imisije 'Prizma' namijenjene manjinama, koja se emitira svake nedjelje", piše list.

Sporazum o zaštiti nacionalnih manjina, hrvatske u SCG i srpske i crnogorske u Hrvatskoj, jamči manjinama u dvjema državama jednaka prava u ostvarivanju nacionalnog identiteta, vjeroispovjesti, obrazovanja na vlastitom jeziku i pismu, informiranja i upotrebe vlastitih znamenja i simbola.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙