FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IADB za nastavak reformi u bankarstvu Latinske Amerike

WASHINGTON, 18. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Latinoameričke zemljemoraju ojačati svoj bankovni sustav kako bi spriječile financijskekrize i držale korak s ostalim dijelovima svijeta gdje je ponudazajmova za privatni sektor veća, konstatira Inter-američka razvojnabanka (IADB) u izvješću objavljenom u četvrtak.
WASHINGTON, 18. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Latinoameričke zemlje moraju ojačati svoj bankovni sustav kako bi spriječile financijske krize i držale korak s ostalim dijelovima svijeta gdje je ponuda zajmova za privatni sektor veća, konstatira Inter-američka razvojna banka (IADB) u izvješću objavljenom u četvrtak.

IADB ističe da latinoameričke i karipske zemlje zaostaju za regijama poput istočne Azije i Bliskog Istoka, gdje je udio zajmova za privatni sektor u regionalnom BDP-u znano veći.

"Nesretnim spletom okolnosti ponuda bankovnih kredita i dalje je oskudna, skupa i krajnje proizvoljna", priopćio je IADB u izvješću pod naslovom "Kako deblokirati zajmove".

IADB je ustvrdio da je utjecaj latinoameričkih banaka kao zajmodavaca nerazmjerno velik "jer su ostala tržišta kapitala, poput burzi, relativno malena pa ulagači i poduzetnici nemaju izvan bankovnog sustava velikih mogućnosti za pristup financijskim sredstvima".

Inter-američka razvojna banka preporučuje latinoameričkim i karipskim zemljama da ulože napore u produbljivanje tržišta zajmova, da olakšaju pristup bankovnim uslugama, snize troškove zajmova i smanje proizvoljnost u bankovnom sektoru.

"Slom banaka može imati strahovite socijalne posljedice u vidu prekida dodjele zajmova, raskidanja mreže isplata i nagrizanja vrijednosti ušteđevina", upozoravaju autori IADB-ova izvješća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙