FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

INOZEMNI TUŽITELJI U BiH POD ZAŠTITOM ZBOG PRIJETNJI

SARAJEVO,18. studenoga 2004.(Hina) - Voditelj posebnog odjela priTužiteljstvu Bosne i Hercegovine za borbu protiv organiziranogkriminala i korupcije John McNair i njegov suradnik Johnatan Schmidtdobili su posebnu policijsku zaštitu nakon što su im upućene ozbiljneprijetnje, prenose u četvrtak gotovo svi bosanskohercegovački dnevnilistovi.
SARAJEVO,18. studenoga 2004.(Hina) - Voditelj posebnog odjela pri Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije John McNair i njegov suradnik Johnatan Schmidt dobili su posebnu policijsku zaštitu nakon što su im upućene ozbiljne prijetnje, prenose u četvrtak gotovo svi bosanskohercegovački dnevni listovi.

Ova informacija dospjela je u javnost nakon što je tužitelj McNair u srijedu od Suda BiH zatražio odgodu suđenja bivšem zamjeniku direktora Interpola BiH Asimu Fazliću osumnjičenom da je kriminalcima dostavljao povjerljive informacije o policijskim istragama.

Kanadski tužitelj, čiji odjel vodi sve osjetljive slučajeve uključujući i one s političkom težinom poput procesa Anti Jelaviću, pojasnio je kako "postoji bojazan za sigurnost nekih tužitelja" uključujući i Schmidta koji je otputovao u posjet obitelji u Sjedinjenim Državama.

"Prijetnje upućene američkom tužitelju Schmidtu veoma su ozbiljne prirode", kazao je McNair.

Nakon prijetnji za koje je doznalo Ministarstvo unutarnjih poslova Federacije BiH američka je vlada navodno preporučila Schmidtu da se ne vraća u BiH sve dok se one temeljito ne ispitaju. U međuvremenu pojačano je i McNairovo osobno osiguranje a istragu o prijetnjama federalni MUP je povjerio pripadnicima Protuterorističke postrojbe.

"Dnevni avaz" tvrdi kako je osigranje zapravo pojačano svim inozemnim sucima i tužiteljima angažiranim pri Sudu i Tužiteljstvu BiH kao i da prijetnje najvjerojatnije stižu iz inozemstva od osoba povezanih s pojedincima u BiH.

Banjolučke "Nezavisne novine" tvrde pak kako su prijetnje stigle od jedne radikalne islamske organizacije bliske redu vehabija.

Ovaj list podsjeća kako je tužitelj Schmidt do sada vodio samo jedan slučaj - onaj protiv naturaliziranog državljanina BiH iračkoga podrijetla Abdouladhima Maktoufa optuženog za ratne zločine počinjene na području Travnika. Maktoufa optužnica tereti da je kao pripadnik postrojbe El moujahid koja je djelovala u sastavu Armije BiH odgovoran za protuzakonito pritvaranje i zlostavljanje pet osoba hrvatske i srpske nacionalnosti kao i ubojstvo jedne od njih.

Tvrdnju kako prijetnje dolaze iz krugova bliskih Maktoufu zastupa "Oslobođenje" pozivajući se na svoje dobro upućene izvore.

Izvor "Nezavisnih" iz Tužiteljstva BiH naveo je međutim kako je tužitelj Schmidt otvorio istragu i o još jednoj veoma utjecajnoj osobi u bošnjačkim krugovima. Riječ je o Hasanu Čengiću, zastupniku u državnom parlamentu, dugogodišnjem neformalnom lideru tvrdolinijaške struje unutar Stranke demokratske akcije (SDA) i vjerojatno najbogatijem pojedincu u njoj.

Tužiteljstvo BiH navodno istražuje financijske aktivnosti Čengića, koji je zbog svojih sumnjivih poslovnih veza od prošle godine na popisu osoba kojima je zabranjen ulazak u Sjedinjene Države.

"Tužitelj Schmidt tražio je od policije točnu adresu Hasan Čengića kako bi potpisao nalog za privođenje", kazao je izvor "Nezavisnih".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙