FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MERON: IZRUČENJE GOTOVINE OD KRITIČNE VAŽNOSTI

ZAGREB, 5. studenog 2004. (Hina) - Predsjednik Haškog suda (ICTY)Theodor Meron izjavio je u petak da je u rješavanje "slučaja Gotovina"od kritične važnosti kako bi on mogao izvijestiti Opću skupštinu iVijeće sigurnosti UN da Hrvatska u cijelosti surađuje sa Sudom.
ZAGREB, 5. studenog 2004. (Hina) - Predsjednik Haškog suda (ICTY) Theodor Meron izjavio je u petak da je u rješavanje "slučaja Gotovina" od kritične važnosti kako bi on mogao izvijestiti Opću skupštinu i Vijeće sigurnosti UN da Hrvatska u cijelosti surađuje sa Sudom.

"To je jedino otvoreno ali i vrlo, vrlo važno pitanje, čije je rješavanje od kritične važnosti kako bih mogao izvijestiti da Hrvatska u cijelosti ispunjava svoje međunarodne obveze", kazao je Meron nakon razgovora s ministricom pravosuđa Vesnom Škare Ožbolt.

Meron je naglasio da će pred Općom skupštinom UN-a i Vijećem sigurnosti UN-a, 15. i 23. studenoga podnijeti izvješća o radu ICTY-a i suradnji SCG, BiH i Hrvatske sa Sudom.

Meron vjeruje da će "Ministarstvo pravosuđa zadržati središnju ulogu u ispunjavanju međunarodnih obveza Hrvatske vezanih uz suradnju s Haagom".

Predsjednik Haškog suda izrazio je zadovoljstvo programom posjeta, posebice susretima s hrvatskim sucima tijekom kojih se, kako je rekao "osvjedočio u njihove visoke profesionalne standarde".

"Moram reći da sam vrlo zadovoljan napretkom koji je dosad postignut glede podizanja profesionalnih standarda hrvatskih sudaca, posebno na Vrhovnom sudu i Županijskom sudu u Zagrebu koje sam posjetio", rekao je Meron.

Istaknuo je da Haški sud, koji je sudjelovao u obuci hrvatskih sudaca, i dalje ostaje spreman svoje znanje i iskustvo podijeliti s pravnim profesionalcima u Hrvatskoj, kako bi dao trajni doprinos da se suđenja za ratne zločine odvijaju na pošten, vjerodostojan i profesionalan način.

U svom posljednjem izvješću Vijeću sigurnosti UN, koji je podnio u 29. lipnja, Meron je izrazio "sumnju da se pred domaćim sudovima u Hrvatskoj mogu održati vjerodostojna suđenja za ratne zločine" pozivajući se i na izvješća promatrača OESS-a i EU sa suđenja u RH tijekom 2002. i 2003. godine.

Pitanje generala Ante Gotovine jedino je otvoreno pitanje suradnje Hrvatske i Haškog suda koja je inače "dobra, otvorena i bez zadrški", ocijenila je nakon sastanka Škare Ožbolt.

U Ministarstvu pravosuđa ocjenjuju da je posjet Thodora Merona bio vrlo uspješan i koristan, te da će pridonijeti izmjeni ocjene o kompetentnosti i osposobljenosti hrvatskog pravosuđa za preuzimanje haških predmeta, posebice glede očekivane skore odluke o prepuštanju suđenja generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu.

Ministrica Škare Ožbolt kazala je kako su razmijenjene informacije o svim segmentima suradnje, o svemu što se poduzima na rješavanju slučaja Gotovina, a visoki gost je upoznat i reformom pravosuđa.

Na kraju dvodnevnog posjeta Hrvatskoj predsjednik Haškog suda sastao se i s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙