FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SANADER: BELGIJA ĆE PODRŽATI HRVATSKU

BRUXELLES, 5. studenoga 2004. (Hina) - Belgija će dati potporuHrvatskoj na prosinačkom summitu EU-a u vezi s određivanjem datuma započetak pristupnih pregovora, ali očekuje od nje da riješi otvorenapitanja u suradnji s Haškim sudom.
BRUXELLES, 5. studenoga 2004. (Hina) - Belgija će dati potporu Hrvatskoj na prosinačkom summitu EU-a u vezi s određivanjem datuma za početak pristupnih pregovora, ali očekuje od nje da riješi otvorena pitanja u suradnji s Haškim sudom.

To je izjavio u petak u Bruxellesu premijer Ivo Sanader nakon razgovora s belgijskim kolegom Guyom Verhofstadtom.

Premijer Sanader razgovarao je i predsjednikom Zastupničkog doma belgijskog parlamenta Hermanom de Croom, koji je također izrazio uvjerenje da će Hrvatska u prosincu dobiti datum za početak pristupnih pregovora s EU-u. Na sastanku na vrhu Europske unije 17. i 18. prosinca u Bruxellesu, očekuje se da će europski čelnici odrediti točan datum početka pristupnih pregovora s Hrvatskom.

"Premijer Verhofstadt mi je rekao da će Belgija dati potporu Hrvatskoj, ali da očekuje da riješimo otvorena pitanja u suradnji s Haškim sudom", izjavio je Sanader,

koji boravi u dvodnevnom posjetu Bruxellesu, gdje se održava sastanak na vrhu zemalja članica Europske unije.

Hrvatski premijer je rekao da je svom sugovorniku objasnio politiku svoje vlade u tom pitanju, "jer znamo da je to naša obveza i to ćemo i učiniti".

S druge strane, dodao je Sanader, "očekujem da se ne vode rasprave o nečemu što nije realno, ali učinit ćemo ono što možemo i riješiti ta otvorena pitanja".

On je izrazio uvjerenje i da će izviješće glavne haške tužiteljice Carle del Ponte Vijeću sigurnosti UN-a, 23. studenoga te odluka Europskog vijeća o datumu početka pristupnih pregovora biti pozitivni za Hrvatsku.

"Siguran da će Hrvatska vlada uvjeriti sve čimbenike u međunarodnoj zajednici, prije svega unutar EU-a u vjerodostojnost naše politike i da će to biti ključ za izviješće Carle del Ponte i za odluku Europskog vijeća u prosincu", rekao je Sanader ,

Susret s Verhofstadtom bio je prilika za zahvalu belgijskoj vladi koja je bila vrlo aktivna u procesu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i obnovi vukovarske luke. Također je bilo riječi i o nekim konkretnim projektima, poput moguće izložbe hrvatske renesanse u elitnoj bruxellskoj Palais des beaux-arts, u vrijeme kada bi Hrvatska mogla započeti pristupne pregovore s EU-om. Verhofstadt je prihvatio poziv da posjeti Hrvatsku, rekao je Sanader.

Premijer Sanader razgovaro je i predsjednikom Zastupničkog doma belgijskog parlamenta Hermanom de Croom, koji je izrazio potporu Hrvatskoj i uvjerenje da će u prosincu dobiti datum za početak pristupnih pregovora s EU-u.

"Nadam se da će u prosincu, na sastanku Europskog vijeća, Hrvatska dobiti pozitivan odgovor i da će poslije kroz konstruktivne pregovore ispuniti potrebne kriterije", izjavio je De Croo nakon razgovora s premijerom Ivom Sanaderom.

De Croo je izrazio razumijevanje za hrvatsku poziciju u pogledu suradnje s Haškim sudom. "Kao profesor prava, citirat ću latinsku poslovicu 'ne mogu isporučiti ono što nemam', i od hrvatske Vlade treba tražiti ono što može učiniti".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙