FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Jasenovcu se osniva obrazovni Centar za učenje o holokaustu

ZAGREB, 17. studenog 2004. (Hina) - Spomen područje Jasenovac osnivaobrazovni centar za učenje o holokaustu, a hrvatskim kolegama na tomprojektu pomažu i stručnjaci Memorijalnog muzeja holokausta izWashingtona, čije su dvije kustosice posljednja dva tjedna uHrvatskoj.
ZAGREB, 17. studenog 2004. (Hina) - Spomen područje Jasenovac osniva obrazovni centar za učenje o holokaustu, a hrvatskim kolegama na tom projektu pomažu i stručnjaci Memorijalnog muzeja holokausta iz Washingtona, čije su dvije kustosice posljednja dva tjedna u Hrvatskoj.

Kustosice Lyn Williams i Shari Werb kolegama iz Spomen područja Jasenovac prenijele su svoje spoznaje i metode o načinima približavanja problematike holokausta široj publici, u skladu sa suvremenim pristupima ovoj temi. Projekt je na današnjem predavanju predstavljen i javnosti, a uz američke gošće o projektu je govorila i ravnateljica spomen područja Nataša Jovičić.

Djelovanje obrazovnog centra obuhvaćat će organiziranje različitih radionica sa školskim grupama koje će dolaziti u posjet Spomen području, kao i s učenicima iz obližnje osnovne škole.

Centar bi, kako je istaknuto, pratio rad stalnog postava, no u prvom će planu biti problem žrtve i osobne priče stradalih u tom najvećem fašističkom koncentracijskom logoru u Hrvatskoj. Sudbina stradalih posjetiteljima će se pokušati približiti korištenjem stvari i fotografija logoraša, ali i ostalih originalnih predmeta iz tog razdoblja.

Zahvaljujući se američkim kolegicama Nataša Jovičić istaknula je važnost međunarodne suradnje na ovakvim projektima, jer, kako je rekla u Hrvatskoj nema slične institucije.

Dodala je da vodstvo Spomen područja želi stvoriti međunarodno priznatu instituciju koja se uključuje u suvremene međunarodne tokove u izučavanju i prezentiranju holokausta, genocida i stradanja antifašista u Drugom svjetskom ratu, kao i u međunarodne obrazovne procese u borbi za ljudska prava.

U opsežnoj prezentaciji Lyn Williams i Shari Werb opisale su metodologiju svog dvotjednog rada u Hrvatskoj. Iznijele su i iskustva o edukaciji mladih u američkom Memorijalnom muzeju holokausta, koji godišnje posjeti više od 1,5 milijuna ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙