FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Opatija- Mesić o kandidatkinji Adlešić, smanjenju kazne N. Barunu

OPATIJA, MATULJI, 10. studenog 2004. (Hina) Predsjednik RepublikeStjepan Mesić rekao je danas u Opatiji da je predsjedničkomkandidaturom HSLS-ove gradonačelnice Bjelovara Đurđe Adlešić dobiorespektabilnu protivnicu te je pozdravio njezin ulazak u kampanju.
OPATIJA, MATULJI, 10. studenog 2004. (Hina) Predsjednik Republike Stjepan Mesić rekao je danas u Opatiji da je predsjedničkom kandidaturom HSLS-ove gradonačelnice Bjelovara Đurđe Adlešić dobio respektabilnu protivnicu te je pozdravio njezin ulazak u kampanju.

Đurđa Adlešić je kompetentna osoba koja je pokazala ozbiljnost u politici, u Saboru i kao gradonačelnica, rekao je Mesić na odlasku sa savjetovanja hrvatskih ekonomista

Mesić je komentirao i sedmodnevno "putovanje" tjeralice za osumnjičenima u slučaju Lora od zgrade suda do obližnje zgrade policije riječima kako je očito da neke institucije ne funkcioniraju te da treba utvrditi razloge i odgovornost te da nije isključeno da je to namjerno učinjeno.

Predsjednik je zatim posjetio Gimnaziju i Fakultet za turistički i hotelski menadžment, te općinu Matulji. U Matuljima je u izjavi za novinare, odgovarajući na pitanje zašto je svojom zadnjom odlukom o pomilovanju za tri godine smanjio zatvorsku kaznu bivšem umaškom policajcu Niki Barunu, osuđenom zbog poticanja na ubojstvo umaškoga ugostitelja Srbislava Petrova 1991., rekao "da su za vrijeme izdržavanja kazne nastupile nove okolnosti".

Rekao je da Barun ima obiteljske probleme, te probleme sa zdravljem, zbog čega je Komisija za pomilovanja prihvatila umanjiti kaznu i Barunu skratila boravak u zatvoru za tri godine.

Neke su dnevne novine danas tu odluku okvalificirale kao skandaloznu. Osmogodišnja kazna mu je izrečena 2002., a Barun bi, s umanjenom kaznom, iz zatvora trebao izaći 2007.

Predsjedniku Mesiću u nastavku boravaka u Opatiji u Gimnaziji "Eugen Kumičić" učenici su predstavili projekt "Holokaust", koji su izrađivali tri godine proučavajući sve aspekte holokausta i učeći se pritom načelima ljudskih prava. Na Fakultetu za turistički i hotelski menadžment predsjednika je pozdravio dekan Zoran Ivanović i rektor riječkog Sveučilišta akademik Daniel Rukavina. Mesić se susreo i sa studentima, koji su ga burno pozdravili skandirajući njegovo ime.

U općini Matulji predsjedniku su predstavljeni problemi s kojima se susreće ta pogranična općina. Među ostalim, ukazano mu je na neriješen ukop umrlih u nekim selima uz granicu sa Slovenijom zbog nepostojanja groblja u tim mjestima, a zbog čega se pokopi obavljaju u Sloveniji, te na probleme s uvozom skupe slovenske vode ljeti zbog nedostatnog kapaciteta tamošnjih izvora.

Predsjednik se popodne uputio na gradilište autoceste Jurdani - granični prijelaz Rupa i u obilazak Veletržnice Matulji. Na autocesti Jurdani - Rupa u tijeku su radovi na dvjema dionicama duljine otprilike deset kilometara, djelomično je probijena trasa, a troškovi gradnje bit će oko 330 milijuna kuna. Završetak radova planira se za lipanj 2005. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙