FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZBJEGLI SRBI IZ HRVATSKE NEZADOVOLJNI POSJETOM

BEOGRAD,17. studenoga(Hina) - Mnogobrojni problemi izbjeglih Srba izHrvatske, ostali su po strani u razgovorima hrvatskog premijera IveSanadera s dužnosnicima Srbije i SCG u Beogradu, stajalište je višeudruga hrvatskih Srba u Srbiji i Crnoj Gori, pišu beogradske "Večernjenovosti" od srijede.
BEOGRAD,17. studenoga(Hina) - Mnogobrojni problemi izbjeglih Srba iz Hrvatske, ostali su po strani u razgovorima hrvatskog premijera Ive Sanadera s dužnosnicima Srbije i SCG u Beogradu, stajalište je više udruga hrvatskih Srba u Srbiji i Crnoj Gori, pišu beogradske "Večernje novosti" od srijede.

"Razočarani smo, jer u izvještajima o razgovorima Sanadera u Beogradu nema ni riječi o Sporazumu o sukcesiji imovine SFRJ, u kojem je jasno precizirana obveza svih država nastalih na tlu Jugoslavije da vrate stanarska prava. Hrvatska je jedina koja izbjegava vraćanje stanarskih prava, što onemogućava povratak više od sto tisuća Srba koji su živjeli prije rata u takvim stanovima", kazao je tom listu Branko Lubovac, predsjednik Upravnog odbora Demokratske inicijative za Knin.

"Hrvatski premijer je u Beogradu tražio podršku za rješavanje sudbine 1200 nestalih Hrvata u prošlim ratnim sukobima, pri čemu je zaboravio još i 2700 Srba, koji su u vrijeme nestanka također bili državljani Hrvatske. Za očekivati je, međutim, bilo da netko od dužnosnika SCG i Srbije s kojima se Sanader sastao, istakne i taj težak problem, jer su obitelji nestalih Srba u Hrvatskoj više od deset godina u izbjeglištvu u Srbiji", kaže se u priopćenju beogradskog Udruženja Srba nestalih iz Krajine, te dodaje da u razgovorima u ponedjeljak "nije bilo ni riječi o pravima izbjeglica na zaostale mirovine, konvalidaciju radnog staža u Krajini, kao i nesudjelovanju Srba u privatizaciji društvene imovine koju su stvarali".

"Osim dogovora da se konačno počne s transferom zatočenih Srba iz zatvora u Lepoglavi u Srbiju, malo toga je što bi se moglo pozdraviti u pregovorima. Pored stanarskih prava, istrage, optužbe i presude nad više tisuća Srba za navodna djela ratnog zločina, i dalje su najveća prepreka za povratak Srba kojima stoga potpisani Sporazum o zaštiti nacionalnih manjina neće biti od veće koristi", izjavio je Savo Štrbac, direktor Dokumentacijskog centra "Veritas" u Beogradu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙