FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIA NADZIRALA ZLOSTAVLJANJA U ABU GHRAIBU

BAGDAD, 21. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Očevici na suđenju jednomameričkom vojniku optuženom za zlostavljanje zatvorenika u iračkomzatvoru Abu Ghraib kazali su u četvrtak sudu da je američkaobavještajna služba CIA sudjelovala u zlostavljanju te da su od vojnogzapovjedništva primane zapovijedi da ispitivanja budu stroža.
BAGDAD, 21. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Očevici na suđenju jednom američkom vojniku optuženom za zlostavljanje zatvorenika u iračkom zatvoru Abu Ghraib kazali su u četvrtak sudu da je američka obavještajna služba CIA sudjelovala u zlostavljanju te da su od vojnog zapovjedništva primane zapovijedi da ispitivanja budu stroža.

Dokazi, koje su iznijela dvojica časnika koji su služili u zatvoru, najjači su dosad u ovom suđenju i otvoreno ukazuju na upletenost viših instanci u zlostavljanje i izravne zapovijedi odozgo kako bi se "omekšalo" zatvorenike.

Pentagon je dosad tvrdio da su za zlostavljanje zatvorenika u tom iračkom zatvoru krivi pojedinci koji su djelovali na vlastitu ruku.

Na suđenju stožernom naredniku Ivanu Fredericku, kapetan Donald Reesse, zapovjednik vojne policije u zatvoru Abu Ghraib, rekao je da je CIA sudjelovala u zlostavljanju zatvorenika. Kazao je da su pripadnici CIA-e u civilu zatvorenike ispitivali noću, kada je nadzor u zatvoru slabiji.

Jedan zatvorenik, kojemu istražitelji CIA-e nisu dopuštali da spava, pati od napada panike, rekao je Reese svjedočeći putem videa iz SAD-a.

Frederickovo suđenje, koje je počelo u srijedu u jednom vojnom kampu u predgrađu Bagdada, trebalo bi završiti tijekom dana. Izjasnio se da se osjeća krivim po svih pet točaka optužnice, iako je zanijekao neke pojedinosti koje mu se stavljaju na teret.

Reese je također kazao kako je u Abu Ghraibu bilo toliko vrsta istražitelja da ih je bilo teško sve pratiti. Naveo je pripadnike CIA-e, FBI-ja, vojne obavještajce i vojne policajce.

Kada je po dolasku u zatvor u listopadu upitao zašto su zatvorenici goli, kazano mu je da je to "djelo vojno-obavještajne zajednice i prihvaćena praksa".

Kevin Kramer, časnički namjesnik u istom zatvoru, rekao je da je u kolovozu, prije nego se većina zlostavljanja dogodila, primio e-mail u kojem se tražilo da ispitivanja zatvorenika budu "stroža".

"Kazano nam je da ne dobivamo podatke koje su očekivali. Prema tome - ne provodimo dovoljno ispitivanja kako bismo ih dobili", rekao je.

Inkriminirajući e-mail, pročitan na sudu i uveden u dokaze, poslao je jedan satnik u američkom vojnom stožeru u Bagdadu. On i časnici na sličnim položajima, kazao je, dobili su uputu da ispitivači "skinu rukavice".

Upitan kakva je bila reakcija vojno-obavještajne zajednice na taj e-mail, Kramer je kazao da su bili šokirani i dodao kako je mislio da je američko vojno zapovjedništvo zaboravilo ili nije razumjelo Ženevske konvencije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙