FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJAVA DOGAĐAJA - SVIJET - ZA TJEDAN OD 15. DO 21. STUDENOGA

ZAGREB, 14. studenog 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za tjedan od 15. do 21. studenoga.
ZAGREB, 14. studenog 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za tjedan od 15. do 21. studenoga.

PONEDJELJAK, 15. STUDENOGA

--------------------------------------------------

BEOGRAD - Hrvatski premijer Ivo Sanader dolazi u prvi službeni posjet Beogradu gdje će se sastati s predsjednikom Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem, premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, predsjednikom Skupštine SCG Zoranom Šamijem, beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom i biskupima iz SCG, te s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća. U intervjuu kojega je hrvatski premijer dao Radio-televiziji Srbije u subotu navečer, rekao je da "puna normalizacija odnosa SCG i Hrvatske nema alternative", a te dvije države imaju zajednički cilj, ulazak u ujedinjenu Europu. Korak naprijed u bilateralnim odnosima, kazao je premijer Sanader, bit će i potpisivanje Sporazuma o zaštiti nacionalnih manjina, hrvatske u SCG i srpske u Hrvatskoj, a riječi će biti i o najbolnijem otvorenom pitanju između dvije zemlje, pitanju nestalih, ali i brojnim drugim pitanjima suradnje i unapređenja odnosa dvije zemlje.

ZAGREB - Ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović sastat će se u s Atzom Nicolaiem, nizozemskim ministrom za europske poslove. Ministri će potpisati Memorandum o razumijevanju o predpristupnom programu Matra za Republiku Hrvatsku za 2005. godinu. Tim programom želi se podržati jačanje institucija i administrativnih mogućnosti Hrvatske radi zadovoljavanja kriterija za članstvo u Europskoj uniji. Glavne odrednice projekata će biti tehnička pomoć radi suradnje i prenošenja stručnih znanja i iskustava.

DEN HAAG - Početak prvog suđenja kosovskim Albancima pred Haškim sudom (ICTY). Fatmir Limaj, Haradin Bala i Isak Musliu, pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) koji su vodili zatočenički logor Lapušnik, optuženi su za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog ubojstava i mučenje srpskih i albanskih zatočenika tog logora u ljeto 1998. godine.

LJUBLJANA - Mandatar za sastav nove slovenske vlade Janez Janša nastavit će u ponedjeljak razgovore o potpisivanju koalicijskog ugovora triju stranaka desnog centra i stranke umirovljenika DESUS i raspodjeli ministarskih mjesta. Janša je najavio da će imena kandidata za ministre biti poznata u drugoj polovici tjedna. Kako navodi komercijalna televizijska postaja POP-TV, Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) imat će u novoj vladi 7 ministarskih resora - vanjske polove, gospodarstvo, školstvo, kulturu, obranu i promet.

NEW YORK - Predsjednik Haškog suda Theodor Meron podnosi izvješće Općoj skupštini UN-a o radu Suda i suradnji Srbije i Crne Gore, BiH i Hrvatske sa Sudom.

PRIŠTINA - Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen razgovarat će s političkim čelnicima te pokrajine. Sastat će se s predsjednikom Kosova Ibrahimom Rugovom, predsjednikom Demokratske partije Kosova Hashimom Thaqijem, čelnikom Alijanse za budućnosti Kosova Ramushom Haradinajem i nositeljem građanske liste Ora Vetonom Surroijem. Razgovarat će o dosadašnjim tijekom pregovora kosovskih čelnika o formiranju nove kosovske vlade.

WASHINGTON - Svjetska banka objavit će izvješće o Globalnim ekonomskim izgledima za 2005: Trgovina, regionalizam i razvitak

UTORAK, 16. STUDENOGA

----------------------------------------

DEN HAAG - Nastavak haškog suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, koji će ispitivati prvog svjedoka obrane otkako mu je Žalbeno vijeće 1. studenoga vratilo pravo da se brani sam. Prvi svjedok bit će akademik SANU Mihajlo Marković, ideolog i bivši potpredsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS), na čijem je čelu još uvijek Milošević.

STRASBOURG - Posljednje redovno zasjedanje Europske komisije pod predsjedanjem Romana Prodija

MADRID - Početak prvog procesa protiv osumnjičenog za terorističke napade ljetos u Madridu.

SRIJEDA, 17. STUDENOGA

----------------------------------------

BERLIN - Hrvatski premijer Ivo Sanader putuje u Berlin na Konferenciju o trgovini na kojoj sudjeluju njemački kancelar Gerhard Schroeder i čelnici sedam zemalja istočne Europe i središnje Azije. Schroeder će se sastati pojedninačno sa svakim od njih, uključujući i sa Sanaderom.

DEN HAAG - Nastavak suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY).

WASHINGTON - Američki državni tajnik Colin Powell putuje u Santiago u Čileu gdje će sudjelovati na ministarskom ssastanku Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje (APEC) (do 18.)

LUXEMBOURG - U posjet Luksembourgu, koji od 1. siječnja predsjeda Europskom unijom, dolazi turski premijer Recep Tayyip Erdogan.

ČETVRTAK, 18. STUDENOGA

--------------------------------------------

BERLIN - Drugi i završni dan Konferencije u Berlinu, na kojoj sudjeluje hrvatski premijer Ivo Sanader.

WASHINGTON - Hrvatska ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović u posjetu Washingtonu gdje će u američkom Kongresu i State Departmentu razgovarati o bilateralnim odnosima SAD-a i Hrvatske.

STRASBOURG - Europski parlament glasuje o povjerenju Europskoj komisiji predsjednika Jose Manuela Barossoa.

DEN HAAG - Nastavak suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY).

LJUBLJANA - Na jednoj od svojih zadnjih redovnih sjednica sastat će se vlada aktualnog premijera Antona Ropa.

LONDON - U posjet Velikoj Britaniji dolazi francuski predsjednik Jacques Chirac.

RIM - Dodjela europskih nagrada MTV-a.

PETAK, 19. STUDENOGA

-------------------------------------

WASHINGTON - Hrvatska ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović sudjeluje na konferenciji o transatlantskim odnosima koju priređuje institut Nexus (do 19.).

SUBOTA, 20. STUDENOGA

----------------------------------------

WASHINGTON - Američki predsjednik George Bush putuje na susret čelnika Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje (APEC) koji se održava u Santiagu u Čileu (do 21.).

NEDJELJA, 21. STUDENOGA

-------------------------------------------

KIJEV - Drugi krug predsjedničkih izbora u Ukrajini.

CARTAGENA - U posjet Kolumbiji stiže američki predsjednik George Bush, koji će se sastati s kolumbijskim kolegom Alvarom Uribejem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙