FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

LJUDSKA PRAVA: UN UPOZORAVA NA SMAKNUĆE RANJENIKA U IRAKU

ŽENEVA, 16. studenog 2004. (Hina/AFP) - Visoka povjerenica Ujedinjenihnaroda za ljudska prava Louise Arbour pozvala je u utorak SjedinjeneDržave da predaju pravosuđu one koji su ubijali ranjenike tijekomnapada na irački grad Falluju.
ŽENEVA, 16. studenog 2004. (Hina/AFP) - Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Louise Arbour pozvala je u utorak Sjedinjene Države da predaju pravosuđu one koji su ubijali ranjenike tijekom napada na irački grad Falluju.

"Svaka povreda međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava mora biti predmet istrage, a počinitelje tih nedjela - planiranih napada na civile, nesrazmjernih i slučajnih napada, pogubljenja ranjenika i uporabe ljudi kao živog štita - treba predati pravosuđu, bilo da je riječ o pripadnicima međunarodnih snaga ili o pobunjenicima", rekla je Arbour u priopćenju.

Louise Arbour je "vrlo zabrinuta" zbog položaja civila u Falluji, a napose zbog pristupa humanitarnih djelatnika puku, kao i zbog nepostojanja podataka o civilnim žrtvama.

Nekoliko američkih tv-postaja prikazale su u ponedjeljak snimku američkog marinca koji iz blizine puca u nenaoružanog ranjenika u džamiji u Falluji.

U ofenzivi na Falluju koja je započela 8. studenog ubijeno je 39, a ranjeno najmanje 278 američkih vojnika, dok je pet mrtvih u iračkoj vojsci, a 1.200 mrtvih među pobunjenicima, kako navodi američka vojska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙