FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Zagrebu se održava plenarna sjednica BAC-a

ZAGREB, 16. studenog 2004. (Hina) - Poslovno savjetodavno vijeće zajugoistočnu Europu (Business Advisory Council - BAC) započelo je danasu Zagrebu svoju dvodnevnu sjednicu, koja je ponajprije posvećenapitanjima izravnih stranih ulaganja, javno privatnog partnerstva tepreprekama u trgovini između zemalja regije.
ZAGREB, 16. studenog 2004. (Hina) - Poslovno savjetodavno vijeće za jugoistočnu Europu (Business Advisory Council - BAC) započelo je danas u Zagrebu svoju dvodnevnu sjednicu, koja je ponajprije posvećena pitanjima izravnih stranih ulaganja, javno privatnog partnerstva te preprekama u trgovini između zemalja regije.

Otvarajući plenarni dio sjednice predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader je podsjetio kako se sredinom prosinca očekuje odluka Vijeća Europe o početku pregovora o priključenju Hrvatske Europskoj uniji (EU) početkom 2005. godine.

Kazao je kako, iako sigurno ima mišljenja da je EU posljednjim valom proširenja doživjela 'šok' koji bi mogao odgoditi ulazak novih članica u Uniju, projekt udruživanja Europe neće biti dovršen dok u njemu ne budu sve europske zemlje.

Pregovori te samo priključenje Hrvatske EU odlučujuće će odrediti hrvatsko gospodarstvo u narednim godinama, ali će značajno utjecati i na ostale zemlje jugoistočne Europe, ocijenio je hrvatski premijer. To su pokazali i jučerašnji susreti političkog vodstva Hrvatske i Srbije i Crne Gore, u kojima je više puta istaknuto kako ta zemlja hrvatski put ka EU vidi kao model za svoj proces približavanja EU, rekao je Sanader.

Predstavivši najznačajnije pokazatelje o stanju hrvatskog gospodarstva, premijer je kao iznimno važne ciljeve buduće ekonomske politike, koja će biti sadržana i u 'Predpristupnom ekonomskom programu (PEP) koji se dovršava, istaknuo poboljšanje ulagačke klime, ali i povećanje hrvatskih ulaganja u zemlje regije.

Predstavljajući BAC i njegove aktivnosti, predsjednik BAC-a Pierre Daures je kazao kako to savjetodavno tijelo Pakta o stabilnosti okuplja predstavnike 25 zemalja regije, i to njihove najznačajnije institucije i kompanije, kojima je zajednički cilj doprinijeti razvoju regije kroz međusobno poslovanje, investicije, slobodnu trgovinu i sl.

Članica Uprave Agrokora i članica BAC-a Ljerka Puljić je dodala da je BAC ujedno mjesto na kojem Hrvatska može Europskoj komisiji predstaviti stanje u gospodarstvu, pokrenute reforme te napredak koji je postignut na tom području.

Nakon plenarnog dijela, sjednica BAC-a nastavlja se kroz rad okruglih stolova posvećenih izravnim stranim ulaganjima, javnom privatnom partnerstvu te preprekama u trgovini između zemalja regije.

BAC je neovisno tijelo sastavljeno od poslovnih ljudi iz različitih zemalja, koji su aktivni na lokalnom, regionalnom i međunarodnom području u ključnim ekonomskim sektorima, kao što su telekomunikacije, energetika, infrastruktura, poljoprivreda i prehrana i sl. Vijeće obuhvaća aktivnosti na području osam zemalja kandidata odnosno onih kojih očekuju biti kandidati za članstvo u Europskoj uniji - Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Moldavija, Makedonija, Rumunjska i Srbija i Crna Gora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙