FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 12,30 SATI

ZAGREB, 3. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijh vijesti
ZAGREB, 3. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijh vijesti

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader ocijenio je danas u saborskom 'aktualnom prijepodnevu' da izjava predsjednika države Stipe Mesića da Hrvatska nikada nije ratovala s Crnom Gorom nije točna, ali da neće ugroziti vanjsko-politički položaj države. Premijer Sanader je kazao da su u agresiji na Hrvatsku sudjelovale i crnogorske snage. U prilog tome naveo je i da se crnogorski ministar vanjskih poslova Miodrag Vlahović jučer u Zagrebu ispričao zbog uloge svoje zemlje u toj agresiji. Premijer je poručio da Hrvatska, unatoč svemu, želi normalizaciju odnosa s Crnom Gorom i Srbijom, ali na načelima međusobnog priznavanja i proeuropske inicijative.

ZAGREB - Od srpnja do kraja listopada policija je zabilježila za polovicu manje prometnih prekršaja nego u istom razdoblju lani, izvijestio je danas ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić saborske zastupnike. Ministar je rekao da tome uvelike pridonosi strogo provođenje novoga novoga Zakona o sigurnosti prometa na cestama. U tom je vremenu 90 ljudi manje poginulo, 341 osoba manje je teško, a čak 1.344 lakše ozlijeđena u prometu, iako su, ističe Mlinarić, još u lipnju zabilježene 43 poginule osobe više nego u lipnju 2003.

Zagreb - Ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić izvijestio je danas saborska zastupnike da Vlada užurbano radi na opremanju jedinstvenog operativno- komunikacijskog centra koji bi objedinio sve hitne službe za intervencije u slučaju nesreća i katastrofa. Taj centar, koji bi nastao objedinjavanjem postojećeg centra za obavješćivanje, hitne pomoći, vatrogasaca i drugih službi, imao bi jedinstveni europski pozivni broj 112.

ZAGREB - Stanje u zdravstvu je teško, ali imamo rješenje s kojim ćemo uskoro izaći pred javnost, izjavio je danas u saborskom "aktualnom prijepodnevu" premijer Ivo Sanader. Vlada je ove godine vratila 3,5 milijardi kuna dugova, odnosno dospjelih obveza koje je zatekla u zdravstvu, istaknuo je Sanader. Ministar zdravstva Andrija Hebrang odbacio je prozivke Vilima Hermana (Libra) o nedovoljnom ulaganju u slavonsko-baranjsko zdravstvo, navodeći da je u osječku bolnicu, oštećenu ratom, do sada uloženo preko 180 milijuna kuna, više nego u sve ostale obnovljene bolnice.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor najavila je danas u Hrvatskom saboru niz projekata kojima Vlada kani pomoći invalidnim osobama. Među njima je financijsku pomoć Vlade u tiskanju školskih i sveučilišnih udžbenika za slijepe i slabovidne osobe, projekt zajedničke pomoći stopostotnim vojnim i civilnim invalidima, itd. Najavila je i niz projekata kojima Vlada, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, želi pomoći starijim osobama. Već se ostvaruje projekt pomoći starijima u kućama, u suradnji s Caritasom i Crvenim križom, kojim je obuhvaćeno oko devet tisuća osoba u deset županija, a u idućoj godini obuhvatit će i ostale županije.

ZAGREB - Otpisujući dugovanja tvrtki Imostroj, Vlada nije pogodovala nikome do njenim radnicima koji nisu primali plaće, izjavio je u Hrvatskom saboru premijer Ivo Sanader odbacivši prozivke o navodnom sukobu interesa ministra Miomira Žužula. Ministar vanjskih poslova Žužul nije tu ni u kakvom sukobu interesa, Vlada nije pogodovala nikome osim radnicima koji su na cesti. Tvrdeći da Vlada nije učinila ni više ni manje od onog što su tražili Imostrojevi radnici, premijer je naveo da je Vladin ustupak bio u tome što je dopustila da u drugi isplatni red, nakon banaka, dođu radnici, a ne Vlada.

ZAGREB - Hrvatski sabor daans je počeo 11. sjednicu na kojoj će se, prema utvrđenom dnevnom redu, očitovati o 50-ak točaka. Sabor bi, na zasjedanju koje će trajati do 15. prosinca, trebao donijeti državni proračun za iduću godinu. No, taj dokument još nije upućen u saborsku proceduru, te je za očekivati da će se naknadno uvrstiti u dnevni red. Među zakonima koje je Vlada već poslala u Sabor je i dugo očekivani prijedlog novoga zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji ide u prvo čitanje.

ZAGREB - Ministar kulture Božo Biškupić uputio je čestitku hrvatskom pjesniku akademiku Dragutinu Tadijanoviću u povodu 99. rođendana. Hrvatska Vas javnost doživljava kao iznimnog književnika, raduje se svakom vašem novom rođendanu, napominje Biškupić i dodaje da se malo tko može upustiti u čaroliju stihova kao što to Tadijanović čini, ne ostavljajući ravnodušnim brojne naraštaje čitatelja..

ZAGREB - Razred za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) uputio je danas čestitku hrvatskom književniku akademiku Slobodanu Novaku (1924.) u prigodi njegova velikog jubileja, osamdesetoga rođendana. "U brojnim desetljećima Vašega književnog rada hrvatsku ste umjetnost riječi obogatili nizom velikih literarnih ostvaraja koji trajno ostaju u temeljima naše nacionalne kulture", ističe u čestitci tajnik Razreda za književnost HAZU akademik Nikola Batušić. Po Batušićevim riječima Novakovi antologijski romani i pripovijetke, radio-drame i ispovijedno-memoarska proza pripadaju trajnim vrednotama hrvatskih duhovnih dostignuća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙