FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EUROPSKA SONDA SMART-1 U ORBITI OKO MJESECA

PARIZ, 16. studenog 2004. (Hina/AFP) - SMART-1, prva europska mjesečevasonda, smjestila se, kao što je bilo predviđeno, u ponedjeljak navečeru orbitu oko Mjeseca, objavili su u utorak u Parizu dužnosniciEuropske svemirske agencije.
PARIZ, 16. studenog 2004. (Hina/AFP) - SMART-1, prva europska mjesečeva sonda, smjestila se, kao što je bilo predviđeno, u ponedjeljak navečer u orbitu oko Mjeseca, objavili su u utorak u Parizu dužnosnici Europske svemirske agencije.

Trinaest mjeseci nakon što je u svemir lansirana raketom Ariane 5, sonda SMART-1, čija je misija zabilježiti topografiju i mineralni sastav Zemljinog prirodnog satelita, postavljena je u Mjesečevu orbitu.

"SMART-1 je dosegao svoju prvu Mjesečevu orbitu 15. studenoga u 18,35 sati", kazao je pred novinarima Giuseppe Racca, direktor projekta.

Orbita SMART-1, koja se nalazi na udaljenosti od pet do šest tisuća kilometra od Mjeseca, promijenit će se tijekom četiri sljedeća dana. Nakon niza manevara, europska sonda postepeno će se spustiti do radne orbite 13. siječnja 2005.

SMART-1 neće se spustiti na Mjesec nego će svoje zadatke obavljati iz orbite.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙