FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN UVEO EMBARGO NA ORUŽJE OBALI BJELOKOSTI

NEW YORK, 16. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Vijeće sigurnosti UN-auvelo je u ponedjeljak embargo na prodaju oružja Obali Bjelokosti izaprijetilo uvođenjem novih sankcija idući mjesec ako se ključnivladini dužnosnici i pobunjenički čelnici ne budu pridržavali mirovnogsporazuma iz 2003. godine.
NEW YORK, 16. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Vijeće sigurnosti UN-a uvelo je u ponedjeljak embargo na prodaju oružja Obali Bjelokosti i zaprijetilo uvođenjem novih sankcija idući mjesec ako se ključni vladini dužnosnici i pobunjenički čelnici ne budu pridržavali mirovnog sporazuma iz 2003. godine.

Vijeće je jednoglasno usvojilo rezoluciju koju je pripremila Francuska, bivši kolonijalni vladar Obale Bjelokosti, nakon što je tamošnja vlada prije tjedan dana napala pobunjeničke položaje na sjeveru zemlje, prekinuvši 18-mjesečno primirje i ubivši devetoricu francuskih mirovnjaka i jednog američkog civila.

Glasovanje o rezoluciji prošli je tjedan bilo odgođeno kako bi se Afričkoj uniji dala prilika da spasi mirovni proces između vladinih snaga koje nadziru jug i pobunjenika na sjeveru tog najvećeg svjetskog proizvođača kakaa.

Sporazum, međutim, nije postignut i zapadnoafrički čelnici podržali su u nedjelju uvođenje embarga na prodaju oružja nakon što je predsjednik Laurent Gbagbo najavio da će kupiti nove bojne zrakoplove kako bi zamijenio flotu koju su nedavno, nakon ubojstva devetorice francuskih vojnika, uništile francuske snage.

Embargo na prodaju oružja Obali Bjelokosti, zbog zahtjeva Afričke unije, stupa na snagu odmah.

Rezolucija poziva također na uvođenje zabrane putovanja i zamrzavanje imovine pojedinim čelnicima Obale Bjelokosti počevši od 15. prosinca. Njihova imena još nisu određena, no diplomati smatraju da će se Gbagbo naći na tom popisu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙