FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BELGIJA: FLAMANSKI NACIONALISTI OSNOVALI NOVU STRANKU

BRUXELLES, 14. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Belgijska desničarskastranka flamanskih nacionalista Vlaams Blok raspustila se ipromijenila ime u nedjelju, u reakciji na prošlotjednu odluku vrhovnogapelacijskog suda koji je presudio da je riječ o rasističkoj stranci.
BRUXELLES, 14. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Belgijska desničarska stranka flamanskih nacionalista Vlaams Blok raspustila se i promijenila ime u nedjelju, u reakciji na prošlotjednu odluku vrhovnog apelacijskog suda koji je presudio da je riječ o rasističkoj stranci.

Blok, koji zagovara protuimigrantske stavove i traži neovisnost pokrajine Flandrije, usvojio je novu deklaraciju i ime Vlaams Belung, što u prijevodu znači Flamanski interes, objavio je radio RTBF.

Riječ je o najjačoj stranci u nizozemskom govornom području Belgije, koja je na regionalnim izborima u lipnju prošle godine osvojila 24 posto glasova birača.

Sud je u travnju presudio da su tri organizacije, koje su financirale stranku, prekršile antirasističke zakone podupirući organizaciju koja potiče etničku ili rasnu diskriminaciju.

Suočena s mogućnošću gubitka državnih poticaja i medijske zabrane, stranka je uložila žalbu.

No, Vrhovni je sud u utorak potvrdio presudu uz obrazloženje da sloboda govora u demokraciji može biti potisnuta u drugi plan ako se njome ugrožavaju prava drugih, nacionalna sigurnost i javni red.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙