FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 14. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sti.
ZAGREB, 14. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sti.

PAG - Prema podacima Centra za obavješćivanje u Pagu i paške Meteorološke postaje, danas na Pagu puše orkanska bura prosječne jakosti od 180 kilometara na sat, a na udare i jača od 240 kilometara na sat. U noći sa subote na nedjelju srušeni su električni stupovi na 110 kw dalekovodu, zbog čega je cijeli otok Pag bez električne energije. Bura je u nedjelju srušila i telefonske stupove, zbog čega je dvije trećine otoka ostalo bez telefonskih veza. Paški most zatvoren je za sav promet. Paški Centar za obavješćivanje dobio je dojave o golemoj šteti koju je uzrokovala bura - uništen je krov hotela "Pagus", učinjena je velika šteta na zgradi Općinskog suda, na mnogim su kućama pali prozori i razbijena stakla, a potopljeno je 20-ak brodica.

DUBROVNIK - Veliko nevrijeme, na trenutke s jakim olujnim udarima bure, potpuno je poremetilo promet na dubrovačkom području. Zračni je promet prekinut do daljnjega, a tako je i s pomorskim. Cestovni promet otežan je zbog čestih odrona, a Most dr. Franje Tuđmana zatvoren je za prvu skupinu vozila. Trajekt koji povezuje otok Korčulu s Orebićem nije isplovio, a ni brod "Postira", koji je ostao na otoku Šipanu. Svi otoci na hrvatskom jugu odsječeni su od kopna, a na otoku Šipanu nema električne energije. Zbog nevremena, radnici dubrovačkog Elektrojuga ne mogu popravljati kvarove na elektromreži.

ŠIBENIK - Zbog bure, koja je prema podacima šibenske Meteorološke stanice u 14 sati na udare puhala 80 km na sat, još je u prekidu pomorski promet prema otocima Zlarinu, Prviću, Kapriju i Žirju. Državna cesta D1 Knin - Gračac i dalje je zbog bure zatvorena za promet, a gradske i županijske prometnice ponovno su otvorene jer su vatrogasci i radnici šibenskih Cesta s kolnika uklonili srušena stabla. Zbog raspada elektroenergetskog sustava, najveći dio potrošača sa šibenskog područja nije imao struju od 13 do 14 sati.

MAKARSKA - Na Makarskom primorju, zbog bure olujne jačine koja puše prosječnom brzinom od 80 a na udare i preko 160 km na sat, i dalje je u prekidu trajektni promet između Makarskog primorja i susjednih otoka Brača i Hvara. U Makarskoj temperatura pada i u 13 sati izmjereno je 6 stupnjeva a u zadnjih sedam sati palo je 36 litara kiše po metru četvornom, doznaje se u Meteorološkoj stanici Osejeva. Cestovni promet na državnoj cesti D8 između Vrulje kod Brela i Makarske odvija se vrlo otežano i dijelom se prometuje jednim kolničkim trakom zbog porušenih borovih stabala na cesti, što ih vatrogasci i radnici Hrvatskih cesta uklanjaju. Bura je pričinila više štete u maslinicima i borovim šumama. Na Biokovu pada snijeg, a na najvišem vrhu, Svetom Juri, visina snijega je preko 30 centimetara dok se temperatura spustila na minus 6 stupnjeva, doznaje se od dežurnog tehničara na odašiljaču HRT-a.

ZAGREB - Zagrebačka Policijska uprava primila je od jutros tri dojave građana o srušenim stablima u Zagrebu zbog jakog vjetra, doznaje se poslijepodne u zagrebačkoj Policijskoj upravi. Pri rušenju stabla dosta je oštećena Honda civic u Albrechtovoj ulici, kod Fine na Ravnicama. Stabla su se rušila i u predsjelu Maksimira te na Miroševcu ali nisu prouzročila nikakvu štetu.

ZAGREB - Zbog nevremena, danas je u Zagrebu odgođen i Peti opći sabor Hrvatske čiste stranke prava (HČSP), na kojem je ta stranka trebala izabrati novog predsjednika i ostale dužnosnike. Sadašnji predsjednik HČSP-a Luka Podrug više se neće kandidirati za predsjedničku dužnost, a još se ne zna tko će ga zamijeniti jer ima više kandidata, među kojima je i Podrugov zamjenik Tadija Barun, rečeno je danas novinarima. Barun je izjavio da HČSP ne može održati sabor jer zbog nevremena u Zagreb nisu mogli doći članovi iz Šibensko-kninske, Zadarske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Na sabor, zbog vremenskih uvjeta i prometnih teškoća, nije uspio doći ni predsjednik HČSP-a Luka Podrug.

SPLIT/ZAGREB - Vijeće franjevačkih zajednica Hrvatske i BiH te Franjevački institut za kulturu mira poslali su danas otvoreno pismo hrvatskoj Vladi, Hrvatskom saboru i ministrici zaštite okoliša Marini Matulović Dropulić, u kojem traže da se javno objelodani čitava Studija utjecaja na okoliš projekta Družba Adria. U pismu, poslanom po završetku godišnjeg savjetovanja Vijeća franjevačkih zajednica, u Splitu od 12. do 14. studenog, također se traži da se, po pravilima EU i dužnosti poštivanja susjeda, informira i upita za mišljenje i susjedne priobalne jadranske države, jer novi utjecaji tog projekta - balastne vode i (moguće) havarije - mogu i njih pogoditi. Vijeće Franjevačkih zajednica smatra da ako Hrvatski sabor ne preuzme odgovornost za prihvaćanje ili neprihvaćanje projekta Družba Adria, onda to pravo i dužnost imaju građani, posebice oni uz jadransku obalu koji žive od Jadranskog mora.

ĐAKOVO - U povodu 200. obljetnice crkve Svete Barbare u Mrzoviću, selu 30-tak kiloematra od Đakova, đakovački i srijemski pomoćni biskup, mons. dr. Đuro Hranić, danas je u toj crkvi predvodio svečano misno slavlje. Crkva Svete Barbare izgrađena je u vrijeme đakovačkog biskupa Antuna Mandića. Za vrijeme srpske agresije tijekom Domovinskog rata selo Mrzović bilo je na prvoj crti bojišnice, te je i crkva znatno oštećena, primjerice, granatirana je tri puta zbog čega joj je potpuno izgorio toranj. Nagrižena tzv. zubom vremena i stradanjima za vrijeme Domovinskog rata, crkva Sv. Barbare u Mrzoviću, kao filijala župe Vrbica, i danas čeka cjelovitu obnovu. U svojoj propovijedi biskup Đuro Hranić istaknuo je nedjeljivu povezanost crkve i vjernika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙