FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: muslimanski vjernici slave ramazan

ZAGREB, 13. studenog 2004. (Hina) - Muslimani u svijetu danasproslavljaju ramazanski bajram, jedan od najvećih blagdana, kojemu jeprethodio mjesec posta i molitve.
ZAGREB, 13. studenog 2004. (Hina) - Muslimani u svijetu danas proslavljaju ramazanski bajram, jedan od najvećih blagdana, kojemu je prethodio mjesec posta i molitve.

Središnju molitvu bajram namaz jutros je u zagrebačkoj džamiji predvodio predsjednik mešihata islamske vjerske zajednice u Hrvatskoj muftija Ševko Omerbašić, koji je nakon dvosatne svečanosti vjernicima uz čestitke uputio i poruku o najaktualnijim problemima islamske zajednice u Hrvatskoj.

Kazao je da se nada da su vjernici tijekom ramazana duhovno i moralno ojačali rekavši da će im ta snaga trebati kako bi savladali brojne probleme i odgovorili na sve zahtjeve u svakodnevnom životu. Izrazio je zadovoljstvo zbog sve jače pobožnosti svojih vjernika, a osobito mladih koji sve veće zadovoljstvo nalaze u vjeri. Povećan je broj djece na vjeronauku koji je ove godine veći od četiri tisuće, a raduje me i povećani interes srednjoškolaca za učenjem vjeronauka, rekao je.

Pozvao je predstavnike islamske vjerske zajednice da mladima osiguravaju programe koji će im osigurati bolje uspjehe u životu, rekavši kako je primarni zadatak islama pomoć svakom njegovom pripadniku koja se sastoji u savladavanju svih životnih problema.

Ukazao je kako je jedna od dužnosti islama i očuvanje islamskih moralnih načela koje svakodnevno treba provoditi. Upozorio je i na različite probleme prisutne među pripadnicima islamske zajednice kao što su droga, alkohol i druge ovisnosti, rekavši kako se zajednica sa svim tim mora suočiti i uključiti se u njihovo suzbijanje.

Na prvo mjesto u današnjoj poruci stavio je očuvanje života kao najveće ljudske vrijednosti rekavši kako se islamski vjernici moraju boriti protiv pobačaja jer kuranske poruke upozoravaju na odgovornost prema životu. Za pobačaj je kazao da je jedan od najozbiljnijih grijeha kojim se ugrožava život. Osvrnuo se i na problem nataliteta koji snažno pritišće muslimane u Hrvatskoj.

U ramazanskoj poruci govorio je također o problemu neimaštine i siromaštva koje je sve jače među islamskim vjernicima rekavši da je potrebno jače djelovanje njihove humanitarne organizacije Merhamet. Omerbašić je pozvao bogatije članove zajednice da se angažiraju u plemenitim akcijama i posebno u pružanju pomoći najpotrebnijim, najsiromašnijim članovima zajednice. Naglasio je kako je islam u svom socijalnom nauku stvorio vrlo efikasne instrumente borbe protiv neravnopravnosti, siromaštva i neimaštine, pa upravo te instrumente treba što bolje iskoristiti kako bi se pomoglo najsiromašnijima.

Omerbašić je također kazao kako materijalno izobilje često u sumnju dovodi pojedine vjernike rekavši da ima i među islamskim vjernicima sve više onih koji u bogaćenju krše temeljne ljudske principe što negativno djeluje na zajednicu u cjelini.

Vjernicima je prenio ramazanske čestitke reis-ul-uleme Mustafe Cerića, zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, predsjednika RH Stjepana Mesića, predsjednika hrvatske Vlade Ive Sanadera te državne Komisije za odnose s vjerskim zajednicama.

Ramazanski bajram islamski vjernici slave tri dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙