FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OBALA BJELOKOSTI: POBUNJENICI IZBJEGAVAJU PREGOVORE

ABIDJAN, 12. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Pobunjenici iz ObaleBjelokosti rekli su u petak kako ne žele sudjelovati u mirovnimpregovorima u Južnoafričkoj Republici, a i dalje traje egzodus stranihdržavljana iz te bivše francuske kolonije izazvan višednevnimnasiljem.
ABIDJAN, 12. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Pobunjenici iz Obale Bjelokosti rekli su u petak kako ne žele sudjelovati u mirovnim pregovorima u Južnoafričkoj Republici, a i dalje traje egzodus stranih državljana iz te bivše francuske kolonije izazvan višednevnim nasiljem.

Neredi traju od početka prošlog tjedna, nakon što su snage predsjednika Laurenta Gbagboa nakon godinu i pol dana prekinule primirje bombardiranjem sjevernog dijela zemlje, koji je pod nadzorom pobunjenika od 2002., kad nisu uspjeli provesti državni udar.

Nakon što su vladine snage u subotu u napadu na francusku vojnu bazu ubile devet vojnika i ranile više od dvadeset, francuske su snage uzvratile i uništile dva zrakoplova Suhoja, koji su sudjelovali u napadu, što je izazvalo porast nasilja - silovanja, napada i krađa - protiv francuskih državljana i drugih stranaca.

Nigerija će u nedjelju biti domaćinom izvanrednog summita regionalnih vođa, jer su se pojavili strahovi od prelijevanja nasilja u druge krajeve politički nestabilne zapadne Afrike. Nigerija je najavila da će sastanku nazočiti i Gbagbo, no iz Abidjana se tvrdi da on neće ići.

Južnoafrički predsjednik Thabo Mbeki u Pretoriji je u stalnom kontaktu s predstavnicima oporbe iz Obale Bjelokosti, nastojeći pronaći izlaz iz krize.

No pobunjeničke Nove snage objavile su kako ih pregovori zanimaju samo u slučaju da se razgovora o budućnosti Obale Bjelokosti, najvećeg proizvođača kakaa na svijetu, u kojoj joj na čelu više neće biti Laurent Gbagbo.

"Jednostranom odlukom da ponovno započne rat, on se suprotstavio ne samo Novim snagama i Francuskoj, već i cijeloj međunarodnoj zajednici", rekao je glasnogovornik pobunjenika Sidiki Konate, dodavši kako je Gbagbo "prekršio sporazum s cijelim svijetom i postao velikom preprekom pomirbi".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙