FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PALESTINA:S VELIKOM TUGOM DOČEKANA VIJEST O ARAFATOVOJ SMRTI

ZAGREB/RAMALLAH, 11. studenog 2004. (Hina) - Palestinci su na vijest osmrti svojeg vođe Jasera Arafata u četvrtak reagirali suzama iodavanjem počasti, najavivši 40-dnevnu žalost.
ZAGREB/RAMALLAH, 11. studenog 2004. (Hina) - Palestinci su na vijest o smrti svojeg vođe Jasera Arafata u četvrtak reagirali suzama i odavanjem počasti, najavivši 40-dnevnu žalost.

Palestinske zastave na Arafatovu stožeru u Ramallahu na Zapadnoj obali, pred koji dolaze rijeke ljudi u suzama, spuštene su na pola koplja, a na televiziji se čitaju izvaci iz Kurana s Arafatovom slikom kao pozadinom.

U pojasu Gaze iz džamija odjekuju stihovi iz Kurana, a djeca pale automobilske gume na ulicama, prekrivajući nebo crnim dimom. Pročelja kuća oblijepljena su Arafatovim posterima.

Mnogi ne mogu vjerovati vijestima o Arafatovoj smrti, pa odlaze pred njegov stožer kako bi se osobno uvjerili da je to ipak istina.

"Zatvorio je oči i stalo je njegovo veliko srce. Otputovao je Bogu, ali je još uvijek s ovim velikim narodom", rekao je Arafatov viši savjetnik Tayeb Abdel Rahim, koji je briznuo u plač u trenutku dok je objavljivao vijest o njegovoj smrti.

Arafat, koji je bio vođa palestinskog naroda četiri desetljeća, umro je u četvrtak rano ujutro u pariškoj vojnoj bolnici, nakon što je tjedan dana proveo u komi.

"Nastavit ćemo tvojim putem", izjavio je Abdel Rahim pred novinarima u Arafatovu stožeru u Ramallahu.

Palestinske militantne skupine Hamas i Islamski džihad, glavni Arafatovi politički protivnici, izrazile su svoju tugu i odale mu počast.

Hamasov glasnogovornik u Gazi Sami Abu Zuhri pozvao je Hamasove pristalice na odaju počasti Aafatu i djelovanje u cilju nacionalnog jedinstva. "Njegovom smo smrću izgubili jedan od velikih simbola i glavnih žarišta borbe i identiteta našeg naroda", izjavio je Zuhri.

Glasnogovornik Islamskog džihada u Gazi Nafez Azzam izjavio je kako "ćemo sa srcima punim vjere u Boga oplakivati predsjednika Jasera Arafata, koji je bio veliki vođa palestinskog naroda".

Na vijest o Arafatovoj smrti Izrael je, u strahu od samoubilačkih napada, odmah reagirao proglašavanjem totalne blokade Zapadne obale, objavio je vojni radio. To znači da Palestinci koji posjeduju radnu dozvolu do ukidanja te mjere nemaju pravo boravka na izraelskom teritoriju. Blokada nije proglašena i za pojas Gaze, jer je to područje ionako trajno izolirano.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙