FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

reakcije na izjavu predsjednika Mesića

ZAGREB, 2. studenog 2004. (Hina) - Zajednica županijskih zajednicaUdruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskoga rada izrazila je udanašnjem priopćenju "zaprepaštenost" izjavom predsjednika Stjepana Mesića da Hrvatska i Crna Gora nikada nisu ratovale.
ZAGREB, 2. studenog 2004. (Hina) - Zajednica županijskih zajednica Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskoga rada izrazila je u današnjem priopćenju "zaprepaštenost" izjavom predsjednika Stjepana Mesića da Hrvatska i Crna Gora nikada nisu ratovale.

Navodeći kako takve neukusne izjave vrijeđaju sve hrvatske branitelje, njihove obitelji koje su izgubile svoje sinove, supruge i očeve te hrvatske ratne vojne invalide, Udruga podsjeća kako su crnogorski vojnici u odorama tzv. JNA ratovali i sudjelovali u agresiji na Hrvatsku po njezinu cjelokupnu teritoriju.

Saborski zastupnik i najavljeni predsjednički kandidat Slaven Letica ocijenio je u priopćenju da je ta izjava kao i ona da "sa Srbijom Hrvatska nikad nije ratovala, osim do ovog zadnjeg rata koji je izazvao Milošević" "drski povijesni falsifikati i provokacija te osmišljeni revizionistički politički projekt koji uživa simpatije i potporu dijela međunarodne zajednice, pa i 'hrvatske' javnosti". Također je ocijenio da su te izjave "vrlo opasne i štetne jer slabe naš položaj u tužbi Hrvatske protiv Jugoslavije za zločin genocida".

Koordinacija HDZ-a za Australiju i Novi Zeland priopćila je kako Mesićevu izjavu smatra krajnje uvrjedljivom za sve hrvatske državljane i sav hrvatski narod te traži da se Ured predsjednika i sam Predsjednik ispričaju hrvatskim građanima i službeno povuku izjavu koja ne predstavlja stajališta ljudi u Hrvatskoj. "Takve riječi razorno prodiru u same temelje Republike Hrvatske stvarane u Domovinskom ratu, one revidiraju smisao osloboditeljskog rata, koji je vođen zbog ekspanzionističke i agresivne politike Srbije i Crne Gore", navodi se.

Predsjednik Mesić je izjavu da Hrvatska i Crna Gora nikada nisu ratovale dao 30. listopada, nakon sastanka s crnogorskim ministrom vanjskih poslova Miodragom Vlahovićem, govoreći o dobrobiti koju donosi ujedinjavanje Europe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙