FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ured Predsjednika: izjava J. Kosor je skupljanje poena

ZAGREB, 31. listopada 2004. (Hina) - Ured predsjednika Republikedanašnju je reakciju potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor u kojoj jeodbacila izjavu predsjednika Stjepana Mesića da "Hrvatska i Crna Goranikad nisu ratovale" ocijenio "jeftinim skupljanjem političkihpoena".
ZAGREB, 31. listopada 2004. (Hina) - Ured predsjednika Republike današnju je reakciju potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor u kojoj je odbacila izjavu predsjednika Stjepana Mesića da "Hrvatska i Crna Gora nikad nisu ratovale" ocijenio "jeftinim skupljanjem političkih poena".

"Bilo bi dobro kada bi se potpredsjednica Vlade i kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu Republike Jadranka Kosor najprije informirala, pa tek onda komentirala izjave", stoji u prioćenju iz Ureda predsjednika.

U priopćenju se tvrdi da je predsjednik Mesić rekao kako "Hrvatska nikada nije ratovala s Crnom Gorom ni sa Srbijom do ovoga rata, koji je izazvao Milošević".

"Predsjednik je to izjavio u kontekstu europske suradnje, govoreći o tome da - ako su u udruženoj Europi Francuska i Njemačka mogle otvoriti granice i surađivati, pa čak i prednjače u demokraciji i u europskom udruživanju - možemo to i mi", stoji u priopćenju koje je potpisala pročelnica Odjela za informiranje Ureda predsjednika Danijela Barišić.

Također se kaže da su "crnogorski političari svoje isprike kazali upravo na sastanku s predsjednikom Mesićem, i to Milo Đukanović u Dubrovniku 2000., a predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović nakon sastanka s predsjednikom Mesićem u Beogradu 2003., što je potpredsjednica Vlade Kosor i osudila govoreći u ime HDZ-a".

Ured predsjednika ocjenjuje kako "u tom kontekstu i ne čudi izjava političarke koja tada nije razumjela dalekosežnost izgovorene isprike, kao što ni danas očito ne razumije proces europskog ujedinjavanja i paralele koju je predsjednik Mesić povukao uzimajući za primjer Francusku i Njemačku te Hrvatsku i Srbiju i Crnu Goru".

"Skupljanje političkih poena na tobožnjoj brizi za dostojanstvo branitelja nije ništa drugo nego jeftino prikupljanje poena u predizbornoj kampanji, a ovaj klasični primjer zamjena teza je naprosto podcjenjivanje birača", stoji u priopćenju.

Potpredsjednica Vlade i ministrica hrvatskih branitelja Jadranka Kosor danas je "odlučno" odbacila Mesićevu izjavu kako "Hrvatska i Crna Gora nikada nisu ratovale". "Odlučno odbacujem izjavu predsjednika Mesića koja znači pokušaj revizije Domovinskog rata, koji je bio obrambeni, pravedan i osloboditeljski", stoji u priopćenju ministrice Kosor. Dodala je kako je poznato da je Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije u kojoj su sudjelovale srpske i crnogorske snage te JNA. "Kad bi sve bilo tako kako kaže predsjednik Mesić, zašto su se onda neki crnogorski političari ispričali Hrvatskoj? I oni su priznali ono što predsjednik Hrvatske negira", stoji među ostalim u priopćenju Jadranke Kosor.

Predsjednik Mesić je navedenu izjavu dao u subotu nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Crne Gore Miodragom Vlahovićem, govoreći o dobrobiti koju donosi ujedinjavanje Europe. "Ako su mogli Nijemci i Francuzi, nakon toliko ratova u svojoj povijesti, otvoriti granice i surađivati, pa čak i prednjače i u demokraciji i u europskom udruživanju, onda možemo i mi, koji nikad nismo ratovali na ovom prostoru. S Crnom Gorom nikad nismo ratovali", rekao je Mesić. Dodao je kako "Hrvatska ni sa Srbijom nije ratovala, osim ovog zadnjeg rata, koji je izazvao Milošević".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙