FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MUKATA - GLAVNO ARAFATOVO SJEDIŠTE

RAMALAH, 10. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Glavno sjedištepalestinskog predsjednika Jasera Arafata Mukata, trebalo bi postatimjesto njegova posljednja prebivališta, a Mukata je tijekom drugeintifade postala svojevrstan simbol otpora za Palestince.
RAMALAH, 10. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Glavno sjedište palestinskog predsjednika Jasera Arafata Mukata, trebalo bi postati mjesto njegova posljednja prebivališta, a Mukata je tijekom druge intifade postala svojevrstan simbol otpora za Palestince.

Donosimo neke podatke o Mukati:

- Arafat se 1996. godine preselio u Mukatu i tamo napravio svoje glavno sjedište, nakon što se sukladno privremenim mirovnim sporazumima vratio iz izgnanstva i nakon što je neko vrijeme živio u Gazi. Mukata ima i kuću za visoke goste, kuhinju i garažu za Arafatovo blindirano vozilo.

- Nakon što ga je Izrael optužio da potiče nasilje, Arafat je bio prisiljen posljednje dvije i pol godine provesti u Mukati. Izrael je kazao da neće spriječiti njegov odlazak, ali da ne može zajamčiti njegov povratak ako ode. Arafat je tu ponudu odbio.

- Kompleks zgrada opasan je visokim zidom a teško je oštećen tijekom borbi 2002. godine. Tada su u Mukatu ušli buldožeri i teško je oštetili. Neki popravci su naknadno izvršeni, ali neke su dijelovi ostavljeni u ruševinama.

- Arafat je rijetko kada izlazio iz ureda. On je u jednom dijelu Mukate imao svoje urede, u prostorijama bez prozora, a tamo je i spavao. Mukata je bila opremljena vrećama pijeska i spremnicima punim nafte za obranu. Arafat se zarekao da će pružiti otpor sporadičnim izraelskim prijetnjama da ga ukloni.

- Kompleks Mukate prepun je ostataka razbijenih automobila i drugih prepreka koji su trebali spriječiti mogući izraelski napad iz zraka. Ali veliki prostor očišćen je kako bi se omogućilo helikopteru da sleti i Arafata odvede na liječenje u Pariz.

- Mukata na arapskom znači "pokrajina" a odnosi se na njezin status kao pokrajinskog glavnog sjedišta koji su Britanci izgradili tijekom svog mandata u Palestini. Jordan je taj kompleks koristio kao zatvor nakon što je to područje preuzeo 1948. godine. Istu namjenu kompleks je imao i tijekom izraelske okupacije Zapadne obale.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙