FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Škare-Ožbolt: natječaj tek ako zakupac odbije ponudu o zakupu prostora

ZAGREB,10. studenoga(Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožboltnajavila je danas u Saboru da će Vlada amandmanom na izmjene Zakona ozakupu poslovnog prostora predložiti da se javni natječaj za zakupposlovnog prostora raspiše tek ako postojeći zakupac ne bi prihvatioponudu za sklapanje novoga ugovora o zakupu.
ZAGREB,10. studenoga(Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt najavila je danas u Saboru da će Vlada amandmanom na izmjene Zakona o zakupu poslovnog prostora predložiti da se javni natječaj za zakup poslovnog prostora raspiše tek ako postojeći zakupac ne bi prihvatio ponudu za sklapanje novoga ugovora o zakupu.

Vlada je, kaže ministrica, promišljala koji je način bolji za zakupce, posebno obrtnike i male poduzetnike - postojećim zakupcima dati pravo prvenstva za zakup poslovnog prostora prije ili nakon raspisivanja javnog natječaja.

Naime, u predloženim izmjenama stoji da bi se postojećem zakupcu poslovnog prostora, koji izvršava sve obveze iz ugovora o zakupu, dalo pravo prvenstva pri sklapanju novoga ugovora, ako sudjeluje i udovoljava uvjetima iz natječaja te prihvati početni iznos zakupnine objavljen u natječaju.

"Međutim, mogu najaviti da će Vlada amandmanom predložiti i drugu, po mom mišljenju bolju varijantu. Bez obzira na natječaj, pravo prvenstva ostaje", kazala je Škare-Ožbolt.

Usvoji li Sabor Vladin amandman, zakupodavac bi, prije isteka roka na koji je ugovor sklopljen, morao ponuditi sklapanje ugovora o zakupu najprije sadašnjem zakupcu poslovnog prostora koji izvršava obveze iz ugovora o zakupu. Tek ako sadašnji zakupac ne bi prihvatio takvu ponudu, zakupodavac bi raspisao javni natječaj.

To bi rješenje, drži ministrica, bilo jednostavnije, jeftinije i brže, olakšalo bi život za oko 100 tisuća obrtnika i još oko 180 tisuća zaposlenih u njihovim poslovnim prostorima, te ih dovelo u ravnopravni položaj na tržištu.

Na taj bi se način, ističe, uklonila opasnost za obrtnike, posebno njih oko 1.400 u Zagrebu, da u ovoj godini mnogi od njih budu primorani zatvoriti svoje obrte.

Oporbeni zastupnici u svojim su se pojedinačnim istupima, ali i u ime klubova, žestoko usprotivili mogućnosti da se poslovni prostori zakupljuju bez, odnosno prije javnog natječaja, jer bi to, drže, otvorilo prostor za razne zlouporabe i 'namještaljke'.

Oporba ističe da je institut javnog natječaja i uveden kako bi se na transparentan i valjan način regulirali određeni poslovi, među njima i onaj o dodjeli poslovnog prostora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙