FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 13. listopada 2004. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 13. listopada 2004. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

RIJAD - Žene neće moći sudjelovati na prvim općim izborima u Saudijskoj Arabiji jer vlasti u toj striktno spolno podijeljenoj zemlji nisu imale dovoljno vremena da pripreme sve za sudjelovanje i glasovanje žena, objavio je ovih dana šef saudijskog izbornog povjerenstva. Princ Mansour također nije mogao reći hoće li žene moći sudjelovati na sljedećim izborima 2009., naglašavajući da će to pitanje riješiti odbori zaduženi za pripremu izbora. Izborni zakon nema odredbu koja bi zabranila ženama glasovanje, ali kKako bi izbori bili provedeni u skladu sa strogim islamskim zakonima koji vladaju u Saudijskoj Arabiji, gdje se žene i muškarci koji nisu u obiteljskim odnosima ne smiju miješati, bila bi potrebna posebna glasačka mjesta za žene. Također, ženama bi bilo teško voditi predizbornu kampanju, a konzervativci smatraju da bi davanje takvih sloboda ženama dovelo do korupcije u društvu.

WASHINGTON - Američki Vrhovni sud odlučio se u utorak prihvatiti politički opterećenog pitanja, pristavši razmotriti je li u skladu s ustavom isticanje Deset zapovjedi na vladinom zemljištu i zgradama. Suci Vrhovnog suda pokušat će riješiti različite presude američkih saveznih prizivnih sudova, onog u državi Teksas i drugog u Kentuckyju, o tome predstavlja li isticanje Deset zapovjedi potporu vjeri i krši li princip odvajanja crkve i države. Protivnici tvrde da isticanje zapravo promiče vjeru dok pristalice kažu da su Deset zapovjedi igrale ključnu ulogu u razvitku zapadnog i američkog prava i kulture.

WELLINGTON - Dinosauri su već počeli izumirati prije nego što se Zemlja sudarila s asteroidom, tvrde znanstvenici u specijaliziranom časopisu. U članku u mjesečniku Trends in Ecology and Evolution profesor David Penny sa sveučilišta Massey na Novom Zelandu, stručnjak za evoluciju, i dr. Matt Phillips sa sveučilišta Oxford tvrde kako bi se ponovno morala razmotriti teorija asteroida. Dvojica znanstvenika kažu da u 25 godina geofizičari još nisu našli ni najmanji dokaz da je taj asteroid prvi uzrok nestanka dinosaura i pterosaura. Oni drže da su ptice i sisavci brojčano nadmašili dinosaure prije približno 20 do 30 milijuna godina, dok su se oni počeli širiti prije približno 80 do 90 milijuna godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙