FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

USPJEŠNO POKUSNO LANSIRANJE SOJUZA-2

MOSKVA, 8. studenog 2004. (Hina/AFP) - Ruska pokusna raketa novegeneracije Sojuz-2 uspješno je lansirana u ponedjeljak navečer izkozmodroma Pleseck na sjeveru Rusije, izvijestio je ruski svemirskicentar, prenose ruske novinske agencije.
MOSKVA, 8. studenog 2004. (Hina/AFP) - Ruska pokusna raketa nove generacije Sojuz-2 uspješno je lansirana u ponedjeljak navečer iz kozmodroma Pleseck na sjeveru Rusije, izvijestio je ruski svemirski centar, prenose ruske novinske agencije.

Raketa je lansirana u 21,30 sati (18,30 po GMT-u), a osam minuta kasnije u Zemljinu orbitu je izbacila umanjeni model satelita koji bi kasnije trebao pasti u Tihi ocean.

Sojuz-2 treba zamijeniti glasovite i pouzdane, ali zastarjele rakete Sojuz i Molnija-M.

Ruski dužnosnici ranije su rekli da će se raketa koristiti za postavljanje vojnih satelita u orbitu, ali ako se pokaže uspješnom, trebala bi se koristiti i za komercijalne i znanstvene svrhe.

Planirano je da se dio komercijalnih letova izvodi iz svemirske baze Kuru u Francuskoj Gvineji.

Zahvaljujući suvremenoj informatičkoj opremi na Sojuzu-2 broj stručnjaka koji prate njegovo lansiranje smanjit će se sa 70 na 20. Dvije osobe bit će dovoljne za kontrolu leta, dok ih je ranije trebalo 40.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙