FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ĐUKANOVIĆ BEOGRADU PREDLOŽIO SAVEZ NEOVISNIH DRŽAVA

PODGORICA, 8. studenog 2004. (Hina) - Crnogorski premijer MiloĐukanović predložio je u ponedjeljak službenom Beogradu model savezaneovisnih država, jer je, kako je ocijenio, "postojeći trogodišnjiprijelazni aranžman sa Srbijom doveo do nezadovoljstva" u Crnoj Gori.
PODGORICA, 8. studenog 2004. (Hina) - Crnogorski premijer Milo Đukanović predložio je u ponedjeljak službenom Beogradu model saveza neovisnih država, jer je, kako je ocijenio, "postojeći trogodišnji prijelazni aranžman sa Srbijom doveo do nezadovoljstva" u Crnoj Gori.

Đukanović je na konferenciji za novinare naglasio da pitanje odnosa Srbije i Crne Gore više ne može ugroziti krhku regionalnu stabilnost, već da je to pitanje demokratičnosti i razvoja, ponovivši da u određivanju budućih odnosa treba poći od strateških interesa, priključenja Europskoj uniji i NATO-u.

Crnogorski premijer je ocijenio kako te ciljeve države članice samostalno mogu brže ostvariti, kao i da u crnogorskoj vlasti postoji žal što se još troši vrijeme u zajednici, umjesto da se brže priključuje europskim državama.

On je kazao da je model dvostrukog kolosijeka iz Maastrichta uvažio različitosti dvije članice, dodajući da se često zanemaruje da se taj model odnosi i na ekonomski i na politički aspekt.

"Naravno, time Europa ne presuđuje državnoj zajednici. Ona samo uvažava ono što je realnost, omogućuje da Srbija i Crna Gora napreduju ka europskim ciljevima. Naravno da ostaje dosljedna onome što je sadržano u dokumentu koji je sama potpisala", naveo je Đukanović.

Đukanović je kategoričan kako Crnu Goru ne zanimaju interpretacije da je Europska unija stavila točku na njezinu samostalnost, jer je "jasno da ćemo po isteku trogodišnjeg aranžmana ići na referendum i da će građani odlučiti u kakvoj državi žele da žive".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙