FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MESIĆ: HRVATSKA NIJE RATOVALA S CRNOM GOROM, TREBA SURAĐIVATI

ZAGREB, 30. listopada 2004. (Hina) - Udruživanje Europe treba podržati,jer ako su u udruženoj Europi Francuska i Njemačka mogle otvoritigranice i surađivati, onda to mogu i zemlje na ovim prostorima kojenikad nisu ratovale, a Hrvatska nikad nije ratovala s Crnom Gorom,rekao je u subotu u Zagrebu predsjednik Republike Stjepan Mesić.
ZAGREB, 30. listopada 2004. (Hina) - Udruživanje Europe treba podržati, jer ako su u udruženoj Europi Francuska i Njemačka mogle otvoriti granice i surađivati, onda to mogu i zemlje na ovim prostorima koje nikad nisu ratovale, a Hrvatska nikad nije ratovala s Crnom Gorom, rekao je u subotu u Zagrebu predsjednik Republike Stjepan Mesić.

"Ako su mogli Nijemci i Francuzi, nakon toliko ratova u svojoj povijesti, otvoriti granice i surađivati, pa čak i prednjače i u demokraciji i u europskom udruživanju, onda možemo i mi koji nikad nismo ratovali na ovom prostoru. Sa Crnom Gorom nikad nismo ratovali", rekao je Mesić novinarima nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Crne Gore Miodragom Vlahovićem, govoreći o dobrobiti koju donosi ujedinjavanje Europe.

Prema riječima svojeg predsjednika Hrvatska ni sa Srbijom nije ratovala, "osim ovog zadnjeg rata koji je izazvao Milošević", ali je naglasio da "i to moramo prevladati, da se krivnja individualizira, da prestanu kolektivna optuživanja i da idemo u suradnju u regiji".

Iako se na sastanku nije razgovaralo o potpisivanju Europskog ustava, kako je glasilo jedno novinarsko pitanje, Mesić je taj čin ocijenio velikim iskorakom u procesu europskog udruživanja.

"I jugoistok Europe će se sigurno naći u udruženoj Europi, koja ne samo što udružuje sve svoje potencijale, već i isključuje rat kao političko sredstvo, jer motiva za osvajanje tuđeg teritorija u takvoj Europi više jednostavno neće biti", kazao je predsjednik Mesić.

Crnogorski ministar Miodrag Vlahović, koji je u Zagreb stigao zbog promocije knjige, a za dva dana dolazi u radni posjet, novinarima je rekao kako je s Mesićem razgovarao o prilikama u regiji, a posebno o razvoju i poboljšanju hrvatsko-crnogorskih odnosa.

Mesić je rekao kako su Hrvatska i Crna gora mediteranske zemlje, koje imaju puno toga zajedničkog i trebaju "rješavati pitanja koja se tiču Jadranskog mora i njegove zaštite". "Na kraju moramo otvoriti granice i surađivati, graditi turističke destinacije za cijelu Europu, jer to odgovara i Crnoj Gori i nama", smatra predsjednik RH.

Na pitanje hoće li Crna Gora tražiti potporu Hrvatske na putu stjecanja državne neovisnosti, ministar Vlahović odgovorio je da će se Crna Gora oslanjati prije svega na sebe.

"Ni od koga ne tražimo podršku, ali očekujemo da naši susjedi i osvjedočeni prijatelji, a Hrvatska je među najvećima, bolje poznaju situaciju kako bi u diplomatskoj komunikaciji s EU i SAD mogli objasniti i dubinu i nijanse problema koju Crna Gora danas ima u komunikaciji sa Srbijom, jer bi to moglo pomoći da Bruxelles i Washington zauzmu realističnije stajalište prema legitimnom zahtjevu Crne Gore", kazao je Vlahović.

Mesiću je bilo upućen i pitanje je li kao predsjednik reagirao nakon što su Amerikanci potvrdili da se u njihovom zatvorskom logoru za strance u Iraku nalazi hrvatski vozač kamiona Damir Mikulić.

"Još nemamo nikakvih službenih dokaza na temelju kojih bi mogli službeno reagirati, ali nakon što dobijemo prave podatke, poduzet ćemo sve potrebno da zaštitimo interese našeg građanina", kazao je Mesić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙