FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UGODAN ŽIVOT RIMSKIH MAČAKA

RIM, 8. studenog 2004. (Hina/AFP) - Gotovo jednako kao Španjolskestepenice ili fontana Trevi, mačke pripadaju povijesnom i kulturnomnaslijeđu Rima i Rimljani se dobro brinu za njih.
RIM, 8. studenog 2004. (Hina/AFP) - Gotovo jednako kao Španjolske stepenice ili fontana Trevi, mačke pripadaju povijesnom i kulturnom naslijeđu Rima i Rimljani se dobro brinu za njih.

Turisti imaju priliku vidjeti kolonije mačaka koje lijeno lutaju među ruševinama Largo Argentine, trga blizu Koloseuma i Rimskog foruma.

Rim čak ima gradsku zastupnicu zaduženu posebno za prava životinja Monicu Cirinnu. "U Rimu ima 300.000 mačaka od kojih je 180.000 u nečijem vlasništvu, a 120.000 ih živi na ulicama", kazala je Cirinno.

Prema posljednjem popisu koje su provele gradske vlasti zabilježeno je postojanje 4.000 kolonija mačaka u Rimu.

"Mačka je simbol Rima i građanin grada", kazala je Cirinno. Mačje kolonije su zaštićene zakonom iz 1997. godine.

Veterinarska služba brine za mačje zdravlje dok ih volonteri iz lokalnih udruga za zaštitu životinja svakodnevno hrane.

Rimske mačke imaju ugodan život, mogu šetati kroz gradsku povijesnu jezgru, a ponekad su neke od njih veća atrakcija od samih ruševina. Kolonija na Largo Argentina, koja trenutačno broji 250 mačaka, najslikovitija je u Rimu.

Legenda je da su u prošlosti mačke spasile Rim od epidemije kuge potamanivši veliku većina štakora u gradu.

A Rim to pamti i zna cijeniti. Gradske su vlasti prema interesu turista počele organizirati svake veljače "Gattotour", autobusnu turu koji ljubitelje mačaka vodi da pogledaju tri "najuglednije kolonije" mačaka - na Largo Argentina, kraj Piramide i u Via dei Rocciatori.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙