FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 27. listopada 2004. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 27. listopada 2004. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

PARIZ - Pariz je u utorak pokrenuo kampanju kojom će potaknuti barove i restorane da budu bez duhanskoga dima, ali pušači i vlasnici restorana upozoravaju da bi pokušaj privlačenja zdravstveno svjesnih turista i Parižana mogao loše utjecati na poslovanje. Slika zadimljenih barova, kafea i restorana s posjetiteljima koji vole dobru kapljicu uvijek je bila atrakcija prijestolnice. No promjena zdravstvenih navika - napose među turistima iz Sjedinjenih Država i Velike Britanije - tjera vlasnike ugostiteljskih objekata da zabrane pušenje u svojim restoranima kako bi zadovoljili 25 milijuna turista koji svake godine posjete Pariz. Prema zakonu iz 1992., francuski barovi i restorani moraju imati jasno obilježena područja za nepušače, ali mnogi vlasnici kažu da je propise teško provesti, jer je gost uvijek u pravu, pa i kad zapali u prostoru za nepušače.

NEW YORK - Apple je s rock grupom U2 sklopio ugovor, prvi takve vrste, kojemu je cilj još više popularizirati prijenosni uređaj za reprodukciju glazbe iPod. Računajući na to da kraj godine prodavačima elektronike tradicionalno donosi najveće zarade, Apple će sredinom studenoga pustiti u prodaju ograničenu seriju iPoda s potpisom članova irske grupe U2. "IPod U2", iznimno u crnoj i crvenoj boji, moći će pohraniti 5000 pjesama (20 gigabajta memorije), a u SAD-u će stajati 349 dolara. S druge strane, kako je priopćio Apple, na stranicama on-line servisa za razmjenu glazbe iTunes moći će se naručiti "The Complete U2" s 400 pjesama i "još 25 rijetkih ili nikad objavljenih naslova". Virtualni paket moći će se nabaviti na iTunesu od kraja studenoga "za područje SAD-a i Europe", naglasio je Apple, ne spominjući pritom hoće li se "iPod U2" moći nabaviti izvan SAD-a. Gitarist grupe The Edge tvrdi da ugovor s Appleom nije "obična prodaja" već da je riječ o "tehnološkom partnerstvu".

TAIPEI - Rat hranom izbio je u utorak u tajvanskom parlamentu kada su zakonodavci, raspravljajući o velikom vojnom proračunu, počeli jedni druge gađati svojim ručkovima. "Vi nemate srama", uzviknuo je predstavnik opozicijske Nacionalističke stranke Chu Fong-chih nakon što je bacio zapakiranu porciju riže i piletine na predstavnika vladajuće Demokratsko napredne stranke Chena Tsung-yia. Chen ga je prozvao da simpatizira tajvanu inače vrlo nesimpatičnu Kinu i uzvratio mu svojom kutijom s ručkom. Tajvanski parlament poznat je po brojnim obračunima. Neki čak završe i tučnjavom, a mnogi parlamentarci uživaju u medijskoj pažnji kada izbiju neredi. Nije slučajnost da dvoranom povremeno proleti pokoja cipela ili pak stolica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙