FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLOVENIJA: MOŽE LI VINARIJA BITI SPOMENIK KULTURNE BAŠTINE?

LJUBLJANA,7. studenoga(Hina) - Ljubljanske gradske oce konzervatori suuvjerili da nema smisla nekadašnju gradsku vinariju "Slovenijavino"proglasiti spomenikom kulturne baštine, a upitan je i prijedlog da seu podrumu arhivskih vina u sklopu iste zgrade osnuje vinski muzej.
LJUBLJANA,7. studenoga(Hina) - Ljubljanske gradske oce konzervatori su uvjerili da nema smisla nekadašnju gradsku vinariju "Slovenijavino" proglasiti spomenikom kulturne baštine, a upitan je i prijedlog da se u podrumu arhivskih vina u sklopu iste zgrade osnuje vinski muzej.

Nekada jako poduzeće koje je osamdesetih godina prošlog stoljeća u SAD izvozilo vinske butelje "Avia", u isto vrijeme kad su Srbi američko tržište osvajali automobilom "Jugo 45", otišlo je prije desetak godina u stečaj, a veći dio proizvodnih linija u međuvremenu je prodan.

Direktora "Slovenijavina" u stečaju Borisa Zajca stanari okolnih zgrada prijavili su gradskim vlastima tvrdnjom da je arhivska vina iz podruma dao odvesti na deponij i predlažu da se cijela zgrada zaštiti kao svojevrstan spomenik, no Zajc odbija insinuacije.

"Uistinu smo bili prisiljeni dio vinskog arhiva baciti na otpad jer je bio slabo održavan, ali čuvamo bolja godišta, pa i neke flaše stare pedesetak godina. No, mislim da vino ne može biti muzejski eksponat jer toga nema nigdje u svijetu", brani se Zajc.

Napadnuti direktor dokazuje da su stanari okolnih zgrada zapravo zabrinuti da će u zgradu nekadašnjeg giganta opet useliti neka bučna industrijska proizvodnja.

U međuvremenu su zdanje "Slovenijavina" u stečaju obišli gradski konzervatorski stručnjaci i nakon trosatnog pregleda konstatirali da ono nema posebne arhitekturne ili povijesne značajke da bi bilo proglašeno spomenikom kulturne baštine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙