FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MESIĆ I OPORBA SE UDRUŽUJU PROTIV HDZ-A

ZAGREB, 6. studenog 2004. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesićrekao je u subotu da ima potporu sedam stranaka za svoju predsjedničkukandidaturu te da odustaje od personalizirane kampanje, jer na drugojstrani ima Vladu, premijera i HDZ.
ZAGREB, 6. studenog 2004. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić rekao je u subotu da ima potporu sedam stranaka za svoju predsjedničku kandidaturu te da odustaje od personalizirane kampanje, jer na drugoj strani ima Vladu, premijera i HDZ.

Mesićevu kandidaturu je u subotu službeno podupro SDP i najavio da će pozvati svoje članove i birače da glasuju za aktualnog predsjednika.

Mesić je novinarima, prigodom susreta s građanima na kavi, rekao da je u petak navečer razgovarao s predsjednicima SDP-a Ivicom Račanom, HSS-a Zlatkom Tomčićem i HNS-a Vesnom Pusić o predstojećim predsjedničkim izborima.

Ima ih još nekoliko i s njima ću također razgovarati, rekao je Predsjednik spominjući pri tom IDS, PGS, SBHS, nekoliko udruga i regionalnih stranaka. Napomenuo je da je predmet razgovora na koji će način ta podrška ostvariti.

Rekao je da je namjeravao do kraja personalizirati izbore, no da se "dogodilo nešto što nije očekivao" te da sada mora mijenjati strategiju. "Jer, ako ja na drugoj strani nemam samo protukandidata, nego Vladu, premijera i čitav HDZ, jasno je da više ne mogu nastupati s nedefiniranom skupinom".

"Vodstvo SDP-a jednoglasno je odlučilo poduprijeti kandidaturu Stjepana Mesića", izjavio je u subotu na konferenciji za novinare predsjednik stranke Ivica Račan.

Kao razloge SDP-ove potpore Mesiću naveo je dobru suradnju koju je bivša koalicijska vlast, predvođena njegovom strankom, imala s predsjednikom, posebno na području demokratizacije, razvoja Hrvatske i njezine transformacije iz polupredsjedničkoga u sustav parlamentarne demokracije.

Mesić je, dometnuo je, dao veliki doprinos u reformama i depolitizaciji policije, vojske i pravosuđa, a, zajedno s bivšom vlasti, pomogao i podizanju tada vrlo niskog rejtinga Hrvatske te njezinoj afirmaciji i boljem ugledu u Europi i svijetu.

"Za SDP to su važni argumenti da podržimo kandidaturu Mesića za njegov drugi predsjednički mandat", istaknuo je.

Račan je naglasio da se nije uvijek slagao s Mesićem, da je bilo i povremenih nesuglasica i da će ih vjerojatno biti i ubuduće, ali da one nisu i neće ugroziti zajedničke uspješne napore na boljitku Hrvatske.

Zamoljen za komentar Mesićeve izjave da Hrvatska i Crna Gora nikada nisu ratovale, Račan je rekao da je ta izjava bila pogrešna, ali i da vjeruje kako je Mesić pritom mislio da Hrvatska nije ratovala s Crnom Gorom kao državom. Mesić je, kaže, i sam uvidio da je pogriješio.

HSLS je u subotu službeno predstavio svoju potpredsjednicu Đurđu Adlešić kao kandidata na predsjedničkim izborima, koji bi se prema najavama mogli održati 2. siječnja dogodine.

Predsjedničku utrku prihvaćam da građanima ponudim građansko-liberalni svjetonazor koji je drugačiji od onoga što nude svi drugi kandidati, a ne da bih spašavala stranku, izjavila je Đurđa Adlešić.

HSLS je koalicijski partner vladajućeg HDZ-a, čija je kandidatkinja Jadranka Kosor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙