FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UKRAJINCI BIRAJU PREDSJEDNIKA, KAMPANJA OCIJENJENA NEDEMOKRATSKOM

ZAGREB, 29. listopada 2004. (Hina/AFP) - Ukrajinci u nedjelju birajupredsjednika nakon burne izborne kampanje koju su Europljani ocijenilinedemokratskom, Amerikanci zaprijetili sankcijama u slučaju izborneprevare a susjedna Rusija otvoreno podržala kandidata vladajućih.
ZAGREB, 29. listopada 2004. (Hina/AFP) - Ukrajinci u nedjelju biraju predsjednika nakon burne izborne kampanje koju su Europljani ocijenili nedemokratskom, Amerikanci zaprijetili sankcijama u slučaju izborne prevare a susjedna Rusija otvoreno podržala kandidata vladajućih.

U petak je sedam novinara privatne ukrajinske televizije 1+1, koju kontrolira vlada, podnijelo ostavke prosvjedujući protiv dirigiranog praćenja izborne kampanje.

"Odbijamo sudjelovati u informacijskom ratu koji je vlast objavila vlastitome narodu", napisali su novinari u izjavi dostavljenoj agenciji France presse, a na taj su se korak odlučili nakon neuspjela uvjeravanja vodstva kuće da prekine cenzuru i zanemari uputstva (zvana "temniki") kojima je predsjednička vlast odredila redakcijama kako izvještavati o kampanji.

Nemamo nikakve veze s tim uputama, opovrgava predsjedništvo 48-milijunske Ukrajine što na zapadu graniči s Europskom unijom, a na istoku s Rusijom koja je javno obznanila svoju naklonost kandidatu aktualne vlasti Viktoru Janukoviču.

Trenutačni premijer Janukovič (54) kandidat je vladajuće strukture za nasljednika 66-godišnjeg Leonida Kučme, prvoga čovjeka u proteklih 10 godina. Premda mu je ustav dao pravo da se natječe i za treći mandat, Kučma se odlučio povući.

Nekoliko dana prije izbora ruski predsjednik Vladimir Putin nakratko je posjetio Kijev - službeno radi proslave oslobođenja Ukrajine 1944. - i pritom hvalio gospodarske uspjehe Janukovičeve vlade.

Kučmin režim bio je u prošlim mandatima obilježen s nekoliko skandala, a on sam je učinio sve kako bi pomogao izboru svog odabranika, tvrdi službeni Washington.

Prema anketama dvije trećine Ukrajinaca drži da će lažiranja izbornih rezultata biti, a 69 posto ispitanih drži da pobjednik mora unijeti radikalne promjene u politiku Ukrajine.

"Ovaj je izbor ključan za budućnost Ukrajine jer će ona ili skrenuti u autoritarni režim ruskoga tipa ili će nastaviti, makar i šepajući, put prema stvaranju demokratske zemlje, ocijenio je politolog Oleksander Dergačov za France press.

Sjedinjene Države objavile su u petak putem svog izaslanstva priopćenje kojim pozivaju "ukrajinsku vladu da učini sve kako bi zaustavila kršenja demokratskih standarda", u protivnom, Kijevu prijete "raznim mjerama protiv odgovornih za izborni neuspjeh".

Žaljenje zbog "nedemokratskih standarda" kampanje u srijedu je izrazila i Europska unija.

Upozorenja su data na temelju prikupljenih izvješća o pritiscima na medije i nevladine organizacije i zbog pretjerane potpore vladajućih struktura Janukoviču.

Da bi doskočio pokušajima izborne prevare glavni oporbeni kandidat Viktor Juščenko najavio je u petak da će njegova izborna ekipa uputiti gotovo 200.000 promatrača na sva birališta diljem zemlje.

"Postoji velika opasnost da ovi izbori ne budu ni slobodni ni demokratski", rekao je Juščenko (54), šef liberalne koalicije Naša Ukrajina i pozvao svoje sunarodnjake da se po zatvaranju birališta okupe pred izbornim komisijama i ondje čekaju objavu rezultata.

Ukupno je 24 predsjedničkih kandidata no ne uspije li nijedan osvojiti više od 50 posto glasova u prvome krugu, drugi je izborni krug predviđen 21. studenoga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙