FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U ČEŠKOJ POČELI REGIONALNI I IZBORI ZA GORNJI DOM PARLAMENTA

PRAG, 5. studenog 2004. (Hina/AFP) - U Češkoj su u petak počeli izboriza članove regionalnih vijeća, a istodobno se bira trećina zastupnikagornjeg doma parlamenta, Senata.
PRAG, 5. studenog 2004. (Hina/AFP) - U Češkoj su u petak počeli izbori za članove regionalnih vijeća, a istodobno se bira trećina zastupnika gornjeg doma parlamenta, Senata.

Ti se izbori prije svega smatraju testom za mladog socijaldemokratskog premijera Stanislava Grossa, kojemu istječe prvih stotinu dana na vlasti.

Gross je naslijedio Vladimira Špidlu, poslije imenovanog za jednog od članova buduće Europske komisije, koji je dao ostavku nakon debakla socijaldemokrata na izborima za europski parlament u kojima su osvojili tek 8,78 posto glasova.

I ovi izbori, kao što je običaj u Češkoj, traju dva dana. Biračka mjesta otvorena su u petak u 14 sati i zatvorit će se u 22, da bi u subotu bila otvorena od 8 do 14 sati.

Regionalni izbori, organizirani u jednom krugu po proporcionalnom sustavu, održavaju se u 13 od 14 čeških regija, dok će se u glavnom gradu Pragu, koji je samostalna regija, održati 2006. godine.

Istodobno se održavaju izbori za Senat u 27 od 81 izborne jedinice, a novi senatori biraju se većinskim sustavom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙