FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DOBIO AZIL NAKON SEDAM MJESECI ŽIVOTA NA AERODROMU

PRAG, 1. studenog 2004. (Hina/AFP) - Palestinski izbjeglica koji jesedam mjeseci živio u tranzitnom dijelu praške zračne luke Ružyne, jermu nije dopušten ulaz Češku, na koncu je dobio azil u Njemačkoj,doznaje se u ponedjeljak u Pragu od češke nevladine organizacije.
PRAG, 1. studenog 2004. (Hina/AFP) - Palestinski izbjeglica koji je sedam mjeseci živio u tranzitnom dijelu praške zračne luke Ružyne, jer mu nije dopušten ulaz Češku, na koncu je dobio azil u Njemačkoj, doznaje se u ponedjeljak u Pragu od češke nevladine organizacije.

"Njemačke su vlasti temeljitije proučile zahtjev Ibrahima Zijada, dok je u nas prevladala želja da ga se čim prije izbaci", kazao je Martin Rozumek, predsjednik češke Organizacije za pomoć izbjeglicama (OPU).

Palestinac Ibrahim Zijad (31) stigao je u Prag početkom kolovoza 2003. iz Istanbula, pošto se najvjerojatnije tijekom leta riješio putovnice. Prag je odbio njegov zahtjev za politički azil i vratio ga u Istanbul s privremenom putovnicom izdanom u Pragu. Turske su ga vlasti izbacile, pa se zrakoplovom morao vratiti u Republiku Češku.

Nakon toga živio je u praškoj zračnoj luci, gdje je spavao, obavljao svakodnevnu molitvu, umivao se u javnom WC-u i hranio zahvaljujući bonovima koje mu je darovala češka zračna tvrtka ČSA.

Nakon sedam mjeseci Zijad je premješten u češki centar za prihvat azilanata, odakle je pobjegao u svibnju i nekoliko dana kasnije zatražio azil u Njemačkoj.

"Njemačke su mu vlasti priznale status političkog izbjeglice", rekao je Rozumek koji je dodao da ne zna kako je Zijad prešao češko-njemačku granicu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙