FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SABOR: KLUBOVI PODRŽALI ZAKON O OSIGURANJU DEPOZITA

ZAGREB, 5. studenog 2004. (Hina) - Svi saborski klubovi podržali sudanas Zakon o osiguranju depozita te izmjene Zakona o upravnimpristojbama u području prava intelektualnog vlasništva - oba zakonskaprijedloga bitna za usklađivanje hrvatskog sa zakonodavstvom istandardima EU.
ZAGREB, 5. studenog 2004. (Hina) - Svi saborski klubovi podržali su danas Zakon o osiguranju depozita te izmjene Zakona o upravnim pristojbama u području prava intelektualnog vlasništva - oba zakonska prijedloga bitna za usklađivanje hrvatskog sa zakonodavstvom i standardima EU.

Zakonom o osiguranju depozita Vlada namjerava kvalitetnije zaštititi depozite građana u slučaju stečaja banaka.

Osiguranje depozita provodila bi Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka.

Agencija bi, po predloženom, depozite neposredno isplaćivala štedišama banke u stečaju, i to preko vlastite blagajne, poslovnih banaka koje u ime i na račun Agencije provode isplatu depozita, ili na račun banke koja preuzima poslove štednje od banke u stečaju.

Agencija bi bila dužna osigurane depozite isplatiti najkasnije u roku od 90 dana od dana pokretanja stečajnog postupka nad bankom, za razliku od postojeće zakonske odredbe po kojoj bi to bila dužna učiniti u dvostruko duljem roku.

Predloženim izmjenama Zakona o upravnim pristojbama u području prava intelektualnog vlasništva omogućava se provođenje nekoliko zakona koji se odnose na zaštitu intelektualnog vlasništva (o patentu, žigu, industrijskom dizajnu, oznakama zemljišnog podrijetla, autorskom pravu, itd.), koji su na snagu stupili početkom ove godine.

Izmjene se odnose na plaćanje upravnih pristojbi za zaštitu intelektualnog vlasništva koje provodi Državni zavod za intelektualno vlasništvo, a predviđaju uvođenje nekoliko novih instituta - plaćanje upravnih pristojbi za izdavanje svjedodžbi o dodatnoj zaštiti, odgoda objave registra u području industrijskog dizajna.

Nakon stanke Sabor bi trebao glasovati o desetak točaka koje je raspravio tijekom ovog, prvog tjedna 11. sjednice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙