FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠVEDSKI ZNANSTVENICI DOVODE U PITANJE UČINKOVITOST LIJEKA ATENOLOLA

LONDON, 5. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Švedski znanstvenici dovodeu pitanje učinkovitost vodećeg lijeka za snižavanje krvnog tlakaatenolola, koji koriste milijuni ljudi, i tvrde da on ne možespriječiti kardiovaskularne bolesti ni smrt od infarkta.
LONDON, 5. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Švedski znanstvenici dovode u pitanje učinkovitost vodećeg lijeka za snižavanje krvnog tlaka atenolola, koji koriste milijuni ljudi, i tvrde da on ne može spriječiti kardiovaskularne bolesti ni smrt od infarkta.

"Naši rezultati dovode u sumnju atenolol kao odgovarajući lijek za pacijente s visokim tlakom", rekao je profesor Lars Hjalmar Lindholm sa Sveučilišta Umea u Švedskoj u izvješću u medicinskom časopisu The Lancet.

Atenolol, koji je prvi put uveden 1976., pripada vrsti lijekova poznatih kao beta blokatori koji se koriste za liječenje visokog tlaka, angine pectoris i sprječavanje ponovnog infarkta. Taj lijek ublažuje opterećenje srca i usporava njegove otkucaje.

Lindholm i njegova ekipa analizirali su rezultate četiri studije u kojima se uspoređivao atenolol s placebom i pet u kojima je uspoređivan s drugim lijekovima za snižavanje tlaka.

Istraživanje je pokazalo da lijek nije ništa bolji od placeba u smanjenju broja smrtnih slučajeva od infarkta ili bolesti srca. Međutim, jedna je studija pokazala da je kod pacijenata koji ga uzimaju smanjen rizik od moždane kapi u usporedbi s pacijentima koji ne uzimaju nikakav lijek.

"Glavno je otkriće da atenolol ne pokazuje iste preventivne učinke kod kardiovaskularnih bolesti kao drugi lijekovi protiv hipertenzije", rekao je dr. Bo Carlberg, koji je radio na studiji.

On je dodao da u usporedbi s placebom atenolol nije smanjio smrtnost od kardiovaskularnih bolesti ni infarkt.

Farmaceutska tvrtka AstraZeneca dovela je u pitanje inerpretacije znanstvenika. "Mi smatramo da studija nije konačna", rekao je glasnogovornik tvrtke.

Znanstvenici su bili iznenađeni da ima tako malo studija koje se bave samo atenololom bez kombinacije s drugim lijekovima.

"Atenolol ne bi trebao biti prvi izbor kod hipertenzije", smatra Carlberg.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙