FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SANADER: ŽELIMO UPRAVU NA SVIM RAZINAMA OSPOSOBITI ZA EU

ZAGREB, 26. listopada 2004. (Hina) - Premijer Ivo Sanader je izjavio uutorak da, istodobno s naporima u procesu približavanja EU, Hrvatskaželi ostvariti učinkovitu demokratsku upravu na lokalnoj razini, jerto jamči razvitak svih dijelova zemlje.
ZAGREB, 26. listopada 2004. (Hina) - Premijer Ivo Sanader je izjavio u utorak da, istodobno s naporima u procesu približavanja EU, Hrvatska želi ostvariti učinkovitu demokratsku upravu na lokalnoj razini, jer to jamči razvitak svih dijelova zemlje.

"Vlada Republike Hrvatske odlučna je administraciju na svim razinama osposobiti za članstvo u EU", rekao je Sanader za govornicom regionalne ministarske konferencije zemalja jugoistočne Europe "Djelotvorno demokratsko upravljanje na lokalnoj i regionalnoj razini", koja se od jučer održava u zagrebačkom hotelu Operi.

Zato Hrvatska, prema riječima njezina premijera, priprema reformu lokalne uprave i samouprave koja će uključivati opsežnu decentralizaciju vlasti, a potom i fiskalnu decentralizaciju. Smjernice za reforme u budućem radu lokalnih institucija vlasti navedene su u Nacionalnom programu i odnose se na gotovo sva područja života, od zdravstva, financija, obrazovanja, do obrane ili zaštite okoliša, rekao je Sanader.

"Nužno je promicati učinkovitu demokratsku upravu, osobito na onoj razini koja je najbliža građanima, kako bi se oni osjećali dijelom te vlasti", rekao je Sanader u govoru sudionicima konferencije.

Hrvatski premijer dio govora posvetio je i trenutku u kojem se Hrvatska nalazi na svojem putu u Europsku uniju, naglasivši kako su "naše ambicije prepoznate u Europi" i izrazivši uvjerenje da će na Europskom vijeću u prosincu Hrvatska dobiti konkretan datum za početak pregovora.

Sanader je podsjetio kako je nakon raspada komunizma i nestanka bipolarne Europe cijela ova regija prošla kroz jako teško razdoblje koje su obilježili ratovi i ustvrdio kako su sve zemlje zato zaslužile europsku priliku, pod uvjetom da ispune sve kriterije koje zahtijeva članstvo u EU.

"Hrvatska je, nakon dobivanja avisa i statusa službenog kandidata, predvodnik na tom putu", ali je spremna pružiti svu moguću pomoć i potporu onima koji to žele na njihovom putu približavanja uniji, rekao je Sanader.

Nakon završetka govora i izlaska iz dvorane, novinari su premijera Sanadera zatražili ocjenu dvodnevne konferencije, za čiju je organizaciju Hrvatska od svih sudionika dobila mnoštvo pohvala.

"Konferencija je važna zato što napredne zemlje u Europskoj uniji, kakvi i mi želimo biti, poštuju načelo subsidijarnosti", rekao je Sanader, objasnivši da to znači da se sve što se može odlučiti na lokalnoj - gradskoj ili županijskoj - razini ne treba dizati na državnu razinu.

"Veliki sam pobornik načela subsidijarnosti, koji treba zaživjeti, i sve što će vlada činiti ubuduće na decentralizaciji tome će pridonijeti, čime jačamo demokraciju", rekao je Sanader.

Na pitanje da prokomentira izjavu budućeg povjerenika Europske komisije za znanost Janeza Potočnika kako Hrvatska nema izgleda ući u EU 2007., premijer Sanader je rekao kako sve ide po planu i da se Hrvatska nada početku pregovora iduće godine te kako je uvjeren da će potrebne uvjete ispuniti do 2007.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙