FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trebotić slika svečani zastor splitskog HNK-a

SPLIT, 4. studenog 2004. (Hina) - U splitskom Hrvatskom narodnomkazalištu danas su grad Split, HNK i Zagrebačka banka potpisaliSporazum o darivanju prvoga svečanog zastora kazalištu, koji ćeizraditi i oslikati akademski umjetnik Matko Trebotić u povodu 1700.obljetnice grada.
SPLIT, 4. studenog 2004. (Hina) - U splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu danas su grad Split, HNK i Zagrebačka banka potpisali Sporazum o darivanju prvoga svečanog zastora kazalištu, koji će izraditi i oslikati akademski umjetnik Matko Trebotić u povodu 1700. obljetnice grada.

"Dogovorili smo da prije završena posla ne izlazimo u javnost sa skicama zastora, ali onaj tko poznaje moj rad i Split može pretpostaviti što će sve biti na platnu", kazao je Trebotić. Rekao je, ipak, kako se radi o "prvorazrednoj umjetnini koja će obilovati likovnim novitetima i predstavljati zadnji 'krik' moga djela".

Svečani zastor, visok 10 i širok osam metara, s prizorima Splita i znakovitim umjetničkim potpisom Matka Trebotića, kazališnu će pozornicu krasiti u posebnim prilikama, a sadašnji, crveni, služit će u svim ostalim prigodama, najavio je intendant HNK Milan Štrljić. "Splitski HNK je nezaobilazan spomenik kulture nacionalne i međunarodne važnosti, a svojom tradicijom presudno je utjecao na razvoj kazališne umjetnosti. Danas je to kuća dramskog, opernog i baletnog ansambla u Splitu i mislim da je vrijeme da dobije svečani zastor kao što ga ima osječko kazalište, dok se zagrebačko može pohvaliti sa sedam zastora", kazao je intendant splitskog HNK.

Zagrebačka banka novčanim će darom pratiti Trebotićev rad, a predsjednik Uprave banke Franjo Luković, uz splitskog gradonačelnika Miroslava Buličića, jedan od potpisnika sporazuma, o vrijednosti darovnice kazao je jedino da će "biti onolika koliko bude vrijedilo umjetnikovo djelo".

Buličić je poručio kako je zadovoljan što grad sudjeluje u tako velikom i važnom poslu, u kojemu je spojeno javno i privatno, i kojim i splitski teatar dobiva djelo kojim će se moći ponositi u svečanim prigodama i to upravo na svoj 1700. rođendan.

Naime, prvi svečani zastor, kako se očekuje, trebao bi biti postavljen na početku iduće kazališne sezone, 2005./2006., uoči praizvedbe "Judite" za koju upravo Trebotić izrađuje scenografiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙