FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Arheološki radovi na autocesti split - dubrovnik neće omesti početak radova

SPLIT, 4. studenog 2004. (Hina) - Arheološki istražni radovi kodDugopolja na trasi buduće autoceste od Splita do Dubrovnika, koji bitrebali biti gotovi za najviše mjesec dana, neće omesti početak radovana dionici Dugopolje - Bisko, predviđenih za početak iduće godine,izjavio je za Hinu direktor te dionice Ante Filipović iz Hrvatskihautocesta (HAC).
SPLIT, 4. studenog 2004. (Hina) - Arheološki istražni radovi kod Dugopolja na trasi buduće autoceste od Splita do Dubrovnika, koji bi trebali biti gotovi za najviše mjesec dana, neće omesti početak radova na dionici Dugopolje - Bisko, predviđenih za početak iduće godine, izjavio je za Hinu direktor te dionice Ante Filipović iz Hrvatskih autocesta (HAC).

Na raskrižju autoceste s državnom cestom D8 Split - Sinj - Zagreb na nalazištu Crikvinama pronađeno je, naime, vrlo zanimljivo srednjovjekovno groblje sa stećcima, koje zauzima oko 250 četvornih metara, i koje arheolozi još ispituju.

Arheološka ispitivanja obavljana su od travnja ove godine na cijeloj dionici autoceste od Dugopolja do Biskog, po ugovoru koji je HAC sklopio s Ministarstvom kulture, vrijednu sedam milijuna kuna, kako bi mogla početi izradba dokumentacije i gradnja, kazao je Filipović.

Naglasio je kako su arheolozi već ispitali i cijelu trasu od Dugopolja do Biskog.

"Osim u Dugopolju drugdje nisu pronađene iskopine pa radovi mogu početi kako je i planirano - nakon izbora izvođača na javnom natječaju", rekao je Filipović.

Od arheologa Hrvoja Gjurašina iz splitskog Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika doznaje se kako je kod Dugopolja pronađeno stotinjak grobova, pokrivenih velikim kamenim stećcima, od kojih većina nije ukrašena.

Za groblje se znalo još od 70-ih godina, no opsežnija istraživanja do danas nisu bila moguća. Pretpostavlja se kako je riječ o grobištu iz 13. ili 14. stoljeća, rekao je Gjurašin.

Pronađeni stećci bit će premješteni na drugo mjesto, nedaleko od nalazišta u Dugopolju, a ostale iskopine na daljnje će istraživanje u splitski Muzej hrvatskih arheoloških spomenika.

Sjeveroistočno od tog nalazišta, na brežuljku, nalazi se i manje rimsko naselje, pokraj kojega je pronađena antička grobnica, ali taj se predio ne nalazi na trasi autoceste i stoga nije ugrožen.

Hrvatske autoceste uskoro će, kad se dovrše arheološki radovi, početi graditi dva nadvožnjaka na spoju autoceste s državnom cestom D8 za koje je već dovršen natječaj, doznaje se od Ante Filipovića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙