FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BUGARSKA: PRONAĐENA TRAČANSKA ZLATARNICA STARA 5.000 GODINA

SOFIJA, 22. listopada 2004. (Hina/AFP) - Radionica za izradu nakitastara pet tisuća godina pronađena je u središtu Bugarske, južno odStare planine, priopćio je direktor Državnog povijesnog muzeja BožidarDimitrov.
SOFIJA, 22. listopada 2004. (Hina/AFP) - Radionica za izradu nakita stara pet tisuća godina pronađena je u središtu Bugarske, južno od Stare planine, priopćio je direktor Državnog povijesnog muzeja Božidar Dimitrov.

"Riječ je o mjestu za izradu predmeta od zlata za područje Balkana, koje potječe iz brončanog doba. Četiristotinjak komada nakita i uporabnih predmeta od zlata pronađeni su prije mjesec dana, a naši arheolozi svakodnevno pronalaze nove primjerke", kazao je za France-Presse.

"Pojedinačni predmeti iz tog razdoblja pronađeni su zasad samo u Bugarskoj, u Grčkoj, Srbiji i Rumunjskoj", dodao je.

"Mjesto gdje su se izrađivali ti zlatni predmeti vjerojatno je uništeno u prirodnoj katastrofi, jer da je bila riječ o ratu, osvajači bi nakit odnijeli sa sobom", ocijenio je.

Profesor Dimitrov nije iz sigurnosnih razloga htio otkriti točno mjesto nalazišta, ali je kazao da je u blizini rudnika zlata koji trenutno eksploatiraju strane tvrtke.

Tom arheološkom otkriću prethodila su nedavno dva veća pronalaska tračanskoga zlata. Tračani su nedovoljno poznat narod koji je nekada živio na području Bugarske.

Početkom listopada ekipa bugarskih stručnjaka otkrila je u središnjem dijelu zemlje savršeno očuvan bogat tračanski grob iz 5. stoljeća prije Krista, s najstarijom tračanskom krunom i konjskom ormom, oboje od zlata. Ista je skupina u rujnu otkrila prvu tračansku zlatnu masku s crtama ljudskog lika, tešku 500 grama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙