FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JUTARNJI LIST: MIKULIĆ ĆE BITI SASLUŠAN OVOG TJEDNA

ZAGREB, 2. studenog 2004. (Hina) - Hrvatski vozač Damir Mikulić, kojise već mjesec dana nalazi u zatvoru u logoru Bucca u Iraku, u kojemamerička vojska drži strane državljane, bit će saslušan ovog tjedna,objavio je Jutarnji list u broju od srijede, pozivajući se napotpukovnika američke 1. konjičke divizije u Iraku Barryja Johnsona.
ZAGREB, 2. studenog 2004. (Hina) - Hrvatski vozač Damir Mikulić, koji se već mjesec dana nalazi u zatvoru u logoru Bucca u Iraku, u kojem američka vojska drži strane državljane, bit će saslušan ovog tjedna, objavio je Jutarnji list u broju od srijede, pozivajući se na potpukovnika američke 1. konjičke divizije u Iraku Barryja Johnsona.

Potpukovnik Johnson za zagrebački je dnevnik izjavio kako se za svaku osobu koja je zatočena u logoru Bucca provjeravaju okolnosti uhićenja kako bi se ustanovilo mogu li se podići kaznene optužbe za djelo za koje ga se tereti.

"Ako (se optužbe) ne mogu (podići), onda se za tu osobu smatra da je zadržana iz sigurnosnih razloga, pa okolnosti njezina uhićenja provjerava zajednički Odbor za reviziju i otpust kako bi se ustanovilo je li potrebno daljnje zadržavanje", rekao je Johnson.

Prema njegovim riječima, Mikulića će odbor saslušati tijekom ovog tjedna.

"Odbor može odlučiti zadržati osobu jer je se smatra prijetnjom sigurnosti, može je pustiti uz nekoga tko će jamčiti za njezino ponašanje ili je jednostavnno pustiti, ako se više ne smatra prijetnjom", pojasnio je američki časnik, dodavši kako će odluka odbora, kad bude poznata, biti proslijeđena hrvatskoj vladi službenim kanalima.

Potpukovnik Johnson Jutarnjem je izjavio i da je osobno u utorak kontaktirao osobe nadležne u logoru Bucca kako bi se uvjerio da su osigurane sve potrebe Damira Mikulića, koji ne govori ni engleski ni arapski jezik, kako bi on "i dalje ostao dobra zdravlja, kakvoga je sada".

Također je ustvrdio da Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) ima potpuni pristup svim zatočenicima, koji su kod njih registrirani već pri prvom procesuiranju radi pritvaranja.

Glasnogovornica Međunarodnog Crvenog križa Rana Sidani za Vjesnik je u utorak izjavila kako ta organizacija o Damiru nema "apsolutno nikakvih saznanja".

Stric hrvatskog vozača Stanko Mikulić u utorak je u prostorijama Hrvatskog Crvenog križa u Zagrebu podnio zahtjev za uspostavom kontakta obitelji s Damirom Mikulićem.

"To pismo će dužnosnici ICRC-a za prvog idućeg posjeta Iraku pokušati predati Damiru", izjavio je za Hinu njegov stric Stanko, kod kojeg je Damir bio prijavljen i stanovao. Dužnosnici Crvenog križa, kako je rekao, izvijestili su ga da je nedavno izaslanstvo ICRC-a posjetilo logor Bucca, ali da nije posebice tražilo Damira Mikulića, pa stoga ne mogu potvrditi da se Damir u njemu nalazi.

Riječ je o redovnom postupku, tzv. obrascu obiteljske poruke, kako je pojasnila zamjenica predstojnika Hrvatskog Crvenog križa i voditeljica Nacionalnog ureda službe traženja Dubravka Horvat.

"Obrazac je tako koncipiran da gospodin Mikulić može odmah i odgovoriti. Sva redovna procedura oko slanja obiteljske poruke je poštovana i obavljena i sada trebamo biti strpljivi i čekati odgovor", kazala je Horvat.

Hrvatski vozač kamiona pritvoren je u Iraku prije mjesec dana u logoru Bucca nedaleko od Umm Qasra na krajnjem jugu zemlje zato što je navodno "prikupljao podatke o vozilima i osobne podatke preko granice koja se smatra normalnim interesom turista".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙