FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UMRO PREDSJEDNIK UJEDINJENIH ARAPSKIH EMIRATA ŠEIK ZAYED

ABU DHABI, 2. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Predsjednik UjedinjenihArapskih Emirata šeik Zayed bin Sultan al-Nahayan umro je u utoraknakon duge bolesti, priopćila je državna televizija UAE-a.
ABU DHABI, 2. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Zayed bin Sultan al-Nahayan umro je u utorak nakon duge bolesti, priopćila je državna televizija UAE-a.

Šeik Zayed bin Sultan al-Nahayan bio je u ranim devedesetim godinama. "Kraljevska kuća objavljuje arapskim i islamskim zemljama i ostatku svijeta da je utorak navečer umro vođa nacije šeik Zayed", prenijela je televizija u Abu Dhabiju.

Po ustavu Ujedinjenih Arapskih Emirata, dopredsjednik i predsjednik vlade šeik Maktoum bin Rašid al-Maktoum, vladar Dubaija, preuzet će predsjedničke dužnosti dok federalno vijeće vladara sedam emirata, koje se treba sastati u roku od trideset dana, ne izabere novog predsjednika.

Princ Abu Dhabija šeik Khalifa bin Zayed al-Nahayan, sin šeika Zayeda, automatski će preuzeti vladanje prijestolnicom zemlje. Službeni izvori očekuju da će vijeće izabrati Khalifa bin Zayeda al-Nahayana i za sljedećeg predsjednika. Državni dužnosnici još nisu priopćili pojedinosti o smrti šeika Zayeda i njegovom pogrebu. Šeik Zayed u posljednje se vrijeme nije pojavljivao u javnosti a posljednja izvješća govorila su o pogoršanju njegovog zdravstvenog stanja.

Šeik Zayed je vodio Ujedinjene Arapske Emirate od njihovog stvaranja 1971. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙