FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U IRAKU OTETA POLJAKINJA?

DUBAI, 28. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Nepoznata militantnaskupina priopćila je u četvrtak da je otela jednu Poljakinju u Iraku izatražila da Varšava povuče svoje snage iz te zemlje, javila je učetvrtak televizijska postaja Al Jazeera.
DUBAI, 28. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Nepoznata militantna skupina priopćila je u četvrtak da je otela jednu Poljakinju u Iraku i zatražila da Varšava povuče svoje snage iz te zemlje, javila je u četvrtak televizijska postaja Al Jazeera.

Iz Poljske je odmah stigao odlučan negativan odgovor. "Poljska se ne bavi ispunjavanjem zahtjeva otmičara", rekao je ministar obrane Jerzy Szmajdinski za privatnu poljsku televizijsku postaju TVN24 dodavši da se izjava otmičara ne može provjeriti, ali da nitko od poljskih vojnika nije nestao.

Al Jazeera je objavila snimke starije žene, čije ime nije navedeno, kako sjedi između dva zakamuflirana muškarca, a jedan od njih joj je uperio pištolj u glavu. Na crnom plakatu piše ime skupine - Brigade Abi Baqr al-Siddiq al-Salafiya.

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova i veleposlanstvo u Bagdadu nisu mogli potvrditi otmicu. "Koliko je nama poznato nema Poljakinja (civila) u Iraku, osim onih koje su udane za Iračane i godinama žive u Bagdadu", rekao je za Reuters poljski konzul u Iraku Artur Wardzynski.

Poljska, koju SAD smatraju ključnom saveznicom u Iraku, ima 2.500 vojnika na jugu i u središnjem dijelu te zemlje i zapovijeda multinacionalnom divizijom koja boji 8.000 vojnika.

U međuvremenu je Japan zatražio međunarodnu pomoć u četvrtak za svog državljana koji je uzet za taoca u Iraku. Otmičari su zaprijetili da će mu odrubiti glavu ako Tokio ne povuče svoje vojnike. Rok koji su postavili otmičari istječe za manje od 24 sata.

Militantna skupina Abua Musaba al-Zarqawija, saveznica al Qaide, priopćila je na video snimci koju je postavila na Internet u srijedu da će pogubiti Shoseia Koda (24) u roku od 48 sati ako Japan ne ispuni njezin zahtjev.

Premijer Junichiro Koizumi rekao je da će japanski vojnici ostati u južnom Iraku. Posebni izaslanik bio je u Jordanu i kontaktira dužnosnike u Iraku i susjednim zemljama. "Poduzimamo razne napore, ali još nemamo podatke o tome gdje se nalazi", rekao je Koizumi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙