FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POČELI PREDSJEDNIČKI IZBORI U SJEDINJENIM DRŽAVAMA

WASHINGTON, 2. studenoga 2004. (Hina) - U Sjedinjenim Državama u utoraksu otvorena birališta za predsjedničke izbore u koje su republikanskipredsjednik George W. Bush i demokratski kandidat John Kerry ušli sizjednačenim izgledima.
WASHINGTON, 2. studenoga 2004. (Hina) - U Sjedinjenim Državama u utorak su otvorena birališta za predsjedničke izbore u koje su republikanski predsjednik George W. Bush i demokratski kandidat John Kerry ušli s izjednačenim izgledima.

Tradicionalno prvi su odmah iza ponoći glasovali građani sjevernih mjesta Hart's Location i Dixville Notch u saveznoj državi New Hampshire. U prvom je 16 glasača bilo za Busha, a 14 za Kerryja dok je u drugom njih 19 bilo za Busha, a 7 za Kerryja.

Potom su prva birališta otvorena u 6 sati po lokalnom vremenu u nekim saveznim državama na istočnoj obali SAD-a, dok će većina biti otvorena u 7 sati.

Birališta u zapadnijim saveznim državama otvaraju se kasnije budući da se nalaze u drugim vremenskim zonama.

Do izbornog dana glasovalo je već na milijune Amerikanaca u 32 savezne države, samo na Floridi oko 2 milijuna, iskoristivši mogućnost

tzv. ranijeg glasovanja.

Četiri najnovija istraživanja javnoga mnijenja u ponedjeljak su pokazala potpuno izjednačenu utrku za predsjednika između Busha i Kerryja, a šest je dalo predsjedniku statistički beznačajnu prednost od jednog do tri postotka.

Anketa CNN-USA Today-Gallupa utvrdila je po 49 posto potpore za obojicu kandidata, dok je neovisni kandidat Ralph Nader dobio 1 posto. Istraživanje instituta Zogby dalo je Bushu prednost s 48 posto prema 47 posto u odnosu na Kerryja.

Potpunoj neizvjesnosti izbora pridonose i tijesni rezultati istraživanja u pojedinim ključnim državama poput Floride, Ohioa i drugih u kojima se odlučuju izbori.

Pobjednik na izborima mora osvojiti 270 od 538 glasova izbornika u Izborničkom koledžu koji odlučuje o predsjedniku uglavnom po načelu da kandidat koji dobije najviše glasova birača dobiva sve izborničke glasove pojedine države.

Analitičari ne isključuju mogućnost da na ovim izborima kandidat koji dobije najviše glasova birača izgubi izbore ne dobivši najviše glasova izbornika ili da rezultat bude 269-269 u Izborničkom koledžu u kojem slučaju o rezultatu odlučuje američki Kongres.

Izlazak na birališta mogao bi biti odlučujući čimbenik, a očekuje se da će biti znatno veći nego 2000. kada je izašlo 106 milijuna glasača. Curtis Gans, direktor nestranačkog Odbora za studij američkog izbornog tijela, procijenio je da bi moglo glasovati od 118 do 121 milijun birača, ili 58 posto do 60 posto građana s pravom glasa.

Sigurnosne mjere za izbore su pojačane, premda Sjedinjene Države nisu povisile stupanj pripravnosti za teroristički napad unatoč prošlotjednoj video vrpci na kojoj je Osama bin Laden upozorio američke birače da ne biraju predsjednika koji će ići protiv muslimana.

Na ovim izborima američki glasači biraju i Zastupnički dom Kongresa te trećinu senatora u Senatu kao i 11 guvernera. Republikanci imaju većinu u Zastupničkom domu i Senatu i ne očekuje se da će je izgubiti.

Predsjednik Bush će glasovati u Crawfordu u Teksasu gdje i živi, a potom u Washingtonu čekati rezultate. Senator Kerry će glasovati u Bostonu u Massachusettsu gdje će i čekati izborne rezultate.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙