FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnik WTO-a oštro kritizirao privatni sektor

ŽENEVA, 2. studenog 2004. (Hina/AFP) - Predsjednik Svjetske trgovinskeorganizacije (WTO) Supachai Panitchpakdi oštro je kritizirao privatnetvrtke poput Airbus-a i Boeinga, tvrdeći da pridonose potpirivanjunapetosti u globalnom sustavu slobodne trgovine.
ŽENEVA, 2. studenog 2004. (Hina/AFP) - Predsjednik Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Supachai Panitchpakdi oštro je kritizirao privatne tvrtke poput Airbus-a i Boeinga, tvrdeći da pridonose potpirivanju napetosti u globalnom sustavu slobodne trgovine.

Upitan što misli o tužbi i protutužbi koju su WTO-u podnijeli SAD i Europska unija u vezi sa subvencioniranjem proizvođača zrakoplova, Supachai je ustvrdio da upravo privatni sektor stoji iza mnogih nedavnih teških sporova velikih trgovinskih sila.

"Većina tih sporova odvija se upravo u privatnom sektoru. U slučaju Boeinga, riječ je o inicijativi koja je potekla iz privatnog sektora, a ne od američkog trgovinskog predstavnika Roberta Zoellicka i povjerenika EU-a za trgovinu Pascala Lamyja", naglasio je Supachai.

"Nadam se da će privatni sektor zauzeti konstruktivni stav", kazao je predsjednik WTO-a novinarima, dodajući da privatne tvrtke imaju moć određivanja utjecaja pojedinih interesnih struja na sustav multilateralne trgovine.

Napetost koju je izazvalo ukidanje uvoznih kvota za tekstilne proizvode u 2005. potpirivao je pritisak privatnog sektora, napomenuo je čelnik WTO-a, ukazujući u tom kontekstu i na sukob SAD-a i EU-a oko čelika i ostalih zemalja oko subvencija.

"Svi ti sporovi izviru uglavnom iz nedostatnih prilagodbi u privatnom sektoru", konstatira Supachai Panitchpakdi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙